IEA: Energia regenerabilă câştigă din ce în ce mai mult teren pe plan mondial
În cadrul sectorului electricităţii, cel mai rapid ritm de creştere îl va înregistra energia regenerabilă (hidrocentrale, fotovoltaice, eoliene, bioenergie şi maree), furnizând aproape 30% din cererea de energie în 2023, de la 24% în 2017. În această perioadă, energiile regenerabile ar urma să reprezinte peste 70% din creşterea generării de electricitate pe plan global, în special datorită tehnologiei fotovoltaice, a energiei hidroelectrice, a parcurilor eoliene şi a bionergiei, se arată în raportul IEA.
Cea mai mare sursă de energie regenerabilă rămâne cea generată de hidrocentrale – îndeplinind 16% din cererea globală de electricitate până în 2023, urmată de cea eoliană (6%), tehnologia fotovoltaică (4%) şi bioenergie (3%), estimează Agenţia Internaţională a Energiei.
Instituţia informează că 2017 a fost un an record pentru energia regenerabilă, capacitatea instalaţiilor de producţie a energiei fotovoltaice înregistrând cea mai mare creştere, la 97 Gigawaţi, mai mult de jumătate fiind în China.
În schimb, nu a mai crescut capacitatea de producţie a energiei eoliene din zonele de coastă, în special în China şi SUA.
În următorii şase ani, creşterea producţiei de energie regenerabilă va fi dominată de tehnologia fotovoltaică, în această perioadă urmând să devină operaţionale noi capacităţi cu aproximativ 600 Gigawaţi, se arată în raportul IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.