IEA: Exploatarea zăcămintelor de şist în SUA va trimite unde de şoc pe piaţa mondială a petrolului

Dezvoltarea explozivă a exploatării zăcămintelor de şist în SUA va trimite unde de şoc pe piaţa mondială a petrolului, în următorii cinci ani, favorizând rafinăriile americane, în timp ce OPEC nu va mai fi principalul motor al creşterii ofertei, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 19:41
IEA: Exploatarea zăcămintelor de şist în SUA va trimite unde de şoc pe piaţa mondială a petrolului

Creşterea ofertei de petrol va fi asigurată în proporţie de 40% de America de Nord, până în 2018, în timp ce contribuţia OPEC la această majorare va scădea la 30%, anticipează IEA, transmite Bloomberg.

Agenţia a redus estimarea referitoare la cererea mondială de carburanţi, pentru următorii patru ani, şi prognozează că în acest an consumul din economiile emergente îl va depăşi pe cel din statele dezvoltate.

„Şocul ofertei, creat de creşterea producţiei de petrol în America de Nord, va avea în următorii cinci ani un impact asupra pieţei similar cu cel al creşterii cererii în China, în ultimii 15 ani”, se arată într-un raport al IEA publicat marţi.

Exploatarea zăcămintelor de şist din SUA, care conferă ţării cel mai ridicat nivel de independenţă energetică din ultimele două decenii, creează o reacţie în lanţ în transportul, procesarea şi stocarea petrolului, care ar putea escalada întrucât şi alte state încearcă să imite acest model, potrivit agenţiei.

Contractele futures pentru ţiţei cu termen în 2018 sunt mai ieftine decât preţurile curente, indicând aşteptările de creştere a ofertei şi de cerere scăzută.

Petrolul Brent cu livrare în 2017 este cu circa 12 dolari mai ieftin decât în cazul contractelor pe o lună, la bursa ICE Futures Europe.

Astfel, cotaţia petrolului Brent cu livrare în iunie este de circa 102,6 dolari pe baril, în timp ce cotaţia contractelor cu livrare în decembrie 2017 este de 90,39 dolari pe baril.

Cererea globală de petrol va creşte cu 6,1 milioane de barili pe zi, respectiv cu 6,7%, la 96,7 milioane barili pe zi, până în 2018, odată cu redresarea economică. Estimarea este însă mai mică decât cea inclusă în raportul precedent al IEA.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D Joseni - Ditrău (14,4 km) pe secțiunea montană a Autostrăzii Unirii A8,......
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din alte cheltuieli ale statului
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New ...
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la nivelul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la ...
Industria europeană şi-a sporit anul trecut investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D) cu 9,8%, depăşind creşterea ...