„Ne aşteptăm la o creştere a cererii de peste un milion de barili pe zi”, a spus Fatih Birol, adăugând că ritmul de creştere va rămâne unul slab, comparativ cu nivelurile istorice.
În plus, există un surplus de un milion de barili de ţiţei pe zi, ceea ce înseamnă că piaţa mondială este bine aprovizionată, a apreciat Birol.
„Producţia de petrol a statelor non-OPEC este foarte solidă. Ne aşteptăm la producţie de petrol nu doar din partea SUA, ci şi a Norvegiei, Canadei, Guyanei, printre alte state”, a adăugat acesta, referindu-se la producătorii de petrol din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).
„De aceea, vă pot spune că, după părerea mea, pieţele sunt foarte bine aprovizionate cu petrol şi, ca rezultat al acestui lucru, ne aşteptăm ca preţurile să rămână la nivelul de 65 de dolari per baril”, a subliniat Fatih Birol.
Zilele trecute, cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au trecut de 70 de dolari per baril după atacul american din 3 ianuarie de la Bagdad, în care a fost ucis influentul general iranian Qassem Soleimani. Ulterior, însă, preţurile au scăzut, după ce ameninţarea unui război în Golful Persic s-a redus.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.