Ieftinire a carburanților, azi. Unde au ajuns prețurile
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 12 mai 2023 un preț al benzinei standard de 6,40 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este tot de 6,40 lei/litrul.
Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit benzina cu patru bani pe litru și motorina cu șase bani pe litru.
Este prima modificare de preț a carburanților operată de Petrom după patru zile. Atunci, compania a scumpit și motorina și benzina cu patru bani pe litru, după o perioadă mai lungă de ieftiniri, urmată de o stabilizare a prețurilor. Astfel, înainte de scumpirea din 12 mai liderul pieței de distribuție a carburanților ieftinise și motorina și benzina cu nouă bani pe litru, a treia ieftinire consecutivă. Scăderile de preț au venit după ce, în aprilie, prețurile crescuseră în mai multe rânduri.
Evoluția prețurilor finale la carburanți depinde de coațiile petroliere. În zona noastră, în ultimul timp au fost influențe pozitive legate de volumul ridicat al stocurilor, dar pot exista și influențe de sens contrar, cum ar fi faptul că una dintre rafinăriile din România, Petrobrazi, este oprită pentru revizia pogramată.
La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 75 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 71 de dolari, niveluri în ușoară creștere.
Cotațiile produelor petroliere au scăzut semnificativ în primul trimestru din acest an, potrivit datelor din raportul Rompetrol Rafinare Contanța, companie care operează Petromidia, cea mai mare rafinărie din țară, emis ieri.
“Media cotațiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referință), a consemnat o scădere de aproape 8% pentru motorină, respectiv, 10% pentru benzină. Din cauza deprecierii leului în raport cu dolarul, cotația internațională a motorinei a scăzut, în moneda națională (RON), cu circa 4%, iar cotația internațională a benzinei, cu 6,5%, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2022”, spune compania
Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Citește și: