Ieftinire masivă a prețului spot al energiei electrice. Și în România și în Europa
Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de energie electrică de la București este, mâine, de doar 1.281 de lei/MWh, potrivit datelor OPCOM. Un preț mai mic decât cel din ziua de tranzacționare anterioară (1.790 de lei/MWh) și, de altfel, un preț care nu a mai fost văzut de multă vreme pe piața de la București, chiar dacă în septembrie, până acum, prețurile par a fi sub nivelurile astronomice înregistrate în luna august.
În toate intervalele orare ale zilei de sâmbătă prin cuplarea PZU zonală intră energie din rețeaua ungară în România, probabil din Europa de vest – prețul din Germania este extrem de mic, veți vedea mai jos. Totuși, în 19 intervale orare din cele 24, intră și energie din rețeaua bulgară – noi și bulgarii avem sâmbătă același preț – 260 de euro/MWh.
Prețurile din Europa
Fie pentru că este zi de week-end, cu un consum mai redus, fie pentru că în unele țări va bate mai sănătos vântul, care e de natură să scaă prețurile, pe multe piețe din Europa prețurile spot pentru energia electrică cu livrare sâmbătă sunt la niște niveluri foarte mici, nemaivăzute de luni de zile. Astfel, în Germania, cel mai mare consumator de energie electrică de pe continent, prețul este de doar 69 de euro/MWh, iar prețuri apropiate sunt și în Belgia și Danemarca, iar prețurile din Peninsula Iberică, tradițional mai mici de când prețul energiei electrice s-a decuplat de cel al gazelor, avem și 62 de euro/MWh mâine. Cu excepția Cehiei, în Europa Centrală prețurile sunt ceva mai mari, apropiate de cele din România, dar oricum sub nivelurile mari cu care ne obișnuisem. Prețurile au crescut doar în Peninsula Scandinavă.
Iată mai întâi un grafic cu prețurile la energie electrică cu livrare în data de sâmbătă:
Și iată, pentru comparație, prețurile din ziua anterioară:
Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna august 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 51 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,2 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 5,38 miliarde de lei.