Ieftiniri-record ale carburanților în România: prețurile au scăzut din nou azi, benzina se apropie de pragul de 6 lei pe litru, motorina coboară spre 7 lei

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a operat și azi o ieftinire masivă la pompă, a patra în ultima săptămână. Prețurile au scăzut din nou cu 15 bani pe litru, și la benzină, și la motorină. Compania petrolieră nu a operat o astfel de modificare de prețuri într-un interval atât de scurt niciodată în istoria recentă.
Mihai Nicuţ - sâm, 10 dec. 2022, 07:36
Ieftiniri-record ale carburanților în România: prețurile au scăzut din nou azi, benzina se apropie de pragul de 6 lei pe litru, motorina coboară spre 7 lei

CARBURANȚI. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 10 decembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 6,66 de lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,78 de lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți pentru carburanți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,16 lei pe litru la benzină și 7,28 de lei pe litru la motorină.

Așadar, comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, ieftiniri la carburanți  neuzual de mari față de politica obișnuită a firmei până recent, dar care au tot fost operate în ultima săptămână și jumătate.

Cu două zile în urmă, Petrom a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru la benzină și cu 20 la motorină. Cu o zi înainte, compania redusese prețurile tot cu 15 bani, la ambii carburanți, după o ieftinire anterioară tot cu 15 bani, ziua precedentă. Toate au avut loc în ultima săptămână, după precedenta ieftinire de 15 bani, care a avut loc miercurea trecută.

Așadar, în 11 zile, prețurile au scăzut cu până la 80 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă – nu a fost niciodată o mișcare de preț nici în jos, nici în sus, de o asemenea anvergură.

Aceste ieftiniri masive au loc în contextul în care, acum șase zile, a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril. Așadar, pare surprinzătoare decizia Petrom de a reduce nu o data, ci de patru ori în doar o săptămână prețurile de o asemenea manieră.

Totuși, decizia se explică prin cotațiile în scădere accentuată la produsele petroliere, cele care, alături de taxe, contează cel mai mult în stabilirea prețurilor la pompă.

Astfel, ieri, cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona noastră erau de 677 de dolari pe tona de benzină și de 796 de dolari pe tona de motorină, în scădere cu 21, respectiv 6 dolari pe tonă față de ziua anterioară. Nivelurile sunt mult mai mici față de cele din vară, când se ajunsese la 1.300 – 1.400 de dolari pe tonă.

A contat sau nu votul Austriei pentru Schengen la noua ieftinire a carburanților?

Se poate specula că ieftinirea de azi dimineață a venit pe fondul temerilor de boicot la adresa Petrom, companie controlată de grupul austraiac OMV, în condițiile în care votul negativ al Austrei în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, din 8 decembrie, a stârnit nemulțumiri mari în țară. Nu putem specula, dar iată poziția Petrom în chestiune, făcută publică după o solicitare a noastră.

„Suntem un punct de sprijin pentru economica românească, pentru securitate energetică a țării și un partener pentru cele mai relevante cazuri sociale. Nu este rolul nostru să comentăm decizii politice. Cu toate acestea, votul pentru Schengen are un impact asupra noastră, având în vedere că deținem operațiuni atât în România, cât și în Bulgaria. Am crezut întodeauna că dreptul la libera circulație în zona Schengen este un atu puternic al UE, prin urmare susținem ferm accesul României la Schengen. Avem același punct de vedere în privința Bulgariei. Ne exprimăm speranța că decidenții vor ajunge la o soluție cât mai curând”.

Vor urma scumpiri la fel de rapide la carburanți când cotațiile vor crește?

petrol carburantiPolitica Petrom a fost în general a unei evoluții liniare, care nu “capta” în preț nivelurile minime sau maxime ale cotațiilor, ci doar o tendință a lor. Nu putem ști dacă politica de preț s-a schimbat, dar este posibil ca, dacă Petrom a coborât acum prețurile rapid, să le crească la fel de rapid în situația în care cotațiile vor crește.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat acum cinci zile că cele trei rafinării românești nu mai importă deloc țiței din Rusia. “Am avut “n” discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative.

Toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului. România a devenit independentă de petrolul rusesc”, a spus Popescu.

Ministrul a mai afirmat și că decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună și, întrebat dacă va fi prelungită și după 1 ianuarie, atunci când măsura expiră, a spus că Guvernul va lua o decizie la jumătatea acestei luni, așa cum a făcut și la precedenta prelungire, care a intrat în vigoare la 1 octombrie.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Citește și:

O companie americană negociază achiziția rafinăriei Lukoil din Italia, pentru aproape 1,5 mld. euro

Citește și:

Bulgaria: Unul din cele două reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui va fi oprit în urma unei scurgeri

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...