Iese Coca-Cola din Bolivia?
Gigantul Coca-Cola nu este popular în toate colţurile lumii. Există şi ţări care nu comercializează faimoasa băutură răcoritoare şi, în vara acestui an, Ministrul bolivian de externe, David Choquehuanca, a aunţat că guvernul va interzice comercializarea Coca-Cola pe teritoriul Boliviei începând cu data de 21 decembrie.
Data de 21 decembrie 2012 reprezintă în calendarul maya sfârşitul unui ciclu, iar ministrul bolivian a spus că prin interzicerea Coca-Cola ţara va marca sfârşitul erei capitaliste şi al egoismului şi începutul unei noi ere.
După 26.000 de ani, planetele se vor alinia şi vor marca sfârşitul capitalismului şi începutul unei noi ere, a vieţii, a celebrării comunităţilor autentice, a comunitarismului. 21 decembrie va marca sfârşitul Coca-Cola şi începutul mocochinche (băutură răcoritoare autohtonă)”, a spus ministrul bolivian la o demonstraţie de suţinere a preşedintelui Evo Morales. Coreea de Nord, Cuba şi Myanmar sunt singurele ţări în care Coca-Cola nu se comercializează.
Ulterior, autorităţile boliviene au spus că încă nu există o decizie oficială în această privinţă şi că declaraţiile ministrului au fost scoase din context.
Coca-Cola nu este singura companie multinaţională care are probleme în Bolivia. McDonald’s şi-a încetat definitiv activitatea din motive economice, conform companiei.
După retragerea McDonald’s, Bolivia devine a doua ţară din America Latină, după Cuba, unde nu vor exista restaurante fast-food ale acestui lanţ. Compania a motivat decizia prin faptul că strategia de markting în această ţară a fost un eşec.. În cei 14 ani de prezenţă McDonald’s în Bolivia, reţeaua nu şi-a câştigat popularitatea, în parte din cauza conservatorismului şi obiceiurilor gastronomice ale localnicilor.