Ieşirea Greciei din zona euro ar fi cea mai proastă opţiune crede şeful EFSF

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar cea mai proastă opţiune pentru toată lumea, a apreciat duminică şeful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), germanul Klaus Regling, semnalând astfel disponibilitatea de a face unele compromisuri cu privire la unele condiţii impuse Greciei în actualele programe de asistenţă financiară, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - Dum, 15 feb. 2015, 15:13
Ieşirea Greciei din zona euro ar fi cea mai proastă opţiune crede şeful EFSF

Aceste comentarii vin cu o zi înaintea unei reuniuni cruciale a miniştrilor de Finanţe din zona euro, unde oficialii vor încerca să pună bazele pentru un acord de finanţare a Greciei, în condiţiile în care actualul program de asistenţă expiră la finele lunii februarie.

O ieşire din zona euro ‘ar fi cea mai scumpă soluţie atât pentru Grecia cât şi pentru zona euro. De acea încercăm să evităm tocmai acest lucru’ a spus Klaus Regling într-un interviu acordat postului german de televiziune Phoenix.

Noul guvern grec condus de Alexis Tsipras vrea să pună capăt politicilor de austeritate şi de asemenea cere renegocierea datoriei Greciei. În loc să prelungească actualul program convenit cu creditorii internaţionali, Atena vrea un credit pune care să o menţină pe linia de plutire până în luna septembrie, în timp ce negociază condiţii mai puţin stringente în schimbul unei asistenţe pe teren lung.

‘Faptul că un nou guvern ales are alte priorităţi decât precedentul guvern este de înţeles şi nu constituie ceva nou. Am văzut acest lucru când a avut loc schimbarea de guvern în Irlanda în mijlocul programului de asistenţă. Şi atunci a fost posibil să modificăm unele măsuri individuale chiar dacă direcţia principală a fost menţinută’ a subliniat Klaus Regling.

Şeful EFSF a mai apreciat că măsurile de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană pot sprijini creşterea economică însă în cele din urmă este de datoria guvernelor să facă reforme care să genereze mai multă creştere economică pe termen mediu. Recent BCE a anunţat un program destinat cumpărării în fiecare lună a unor active, printre care şi obligaţiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro. Cunoscut sub denumirea de ‘relaxare cantitativă’, acest program are drept obiectiv creşterea inflaţiei care recent a scăzut mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Ce faci cu ambalajele SGR  când automatul magazinului nu funcționează. Obligațiile retailerilor
Ce faci cu ambalajele SGR când automatul magazinului nu funcționează. Obligațiile retailerilor
În situațiile în care echipamentele automate de preluare a ambalajelor (RVM-urile) nu funcționează corespunzător, comercianții au obligația de a asigura colectarea ambalajelor prin metode......
Autostrada Bucureștiului A0. Au apărut primele marcaje rutiere pe lotul 3 Sud. Când e gata? VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0. Au apărut primele marcaje rutiere pe lotul 3 Sud. Când e gata? VIDEO
Veste mult așteptată! Au început lucrările de aplicare a marcajelor rutiere pe lotul 3 al A0 Sud, informează duminică ...
Magazinele HalfPrice cu produse de marcă la preţuri mici se extind în ţară şi face angajări
Magazinele HalfPrice cu produse de marcă la preţuri mici se extind în ţară şi face angajări
Lanțul de retail HalfPrice, cel mai nou brand al grupului CCC, care vinde articole de marcă la preţuri accesibile, va ...
Se prăbușește dolarul? Euro câștigă teren de la o zi la alta. Ce urmează să se întâmple cu economia SUA
Se prăbușește dolarul? Euro câștigă teren de la o zi la alta. Ce urmează să se întâmple cu economia SUA
Dolarul pierde teren pe fondul incertitudinilor induse de noua administrație Trump, susține o analiză iBanFirst. Perspectivele ...