Ieşiri de 1,8 miliarde de lei din fondurile de investiţii, de la începutul lui 2018. Evoluţia randamentului este o posibilă explicaţie – AAF

Economica.net
18 07. 2018
bani_67954932034687794033049585773_30081500

‘Decizia a fost a investitorilor. Cei care au avut probabil aşteptări sau care poate nu au înţeles foarte bine nici produsul în sine au fost nemulţumiţi de evoluţia randamentului în ultima perioadă, care este în corelaţie inversă cu rata dobânzilor. Deci, la dobânzi în creştere, preţurile obligaţiunilor scad şi atunci randamentele fondurilor, prin marcare la piaţă, devin poate insuficient de motivante pentru investitorii acestor fonduri. O parte dintre ei nu au mai avut răbdarea de rămâne investiţi şi a aştepta o schimbare de trend sau o materializare a unor câştiguri pentru acele plasamente în obligaţiuni care sunt ţinute până la scadenţă pentru că nu neapărat un plasament va avea randamentul pe care ni-l indică preţul de piaţă. Atâta timp cât nu lichidezi investiţia, poţi obţine randamentul iniţial menţinând investiţia până la scadenţă’, a spus miercuri Pricop.

Potrivit acestuia, de la începutul anului, au ieşit 1,8 miliarde de lei din fondurile deschise locale. În fondurile închise a existat o intrare de 168 de milioane de lei de la începutul anului. Jan Pricop susţine că există o creştere a popularităţii pentru aceste fonduri, au fost lansate şi anumite produse noi, dar nu toate sunt destinate investitorilor de retail.

De asemenea, Jan Pricop a afirmat că este posibil ca o parte din ieşirile de la începutul anului să se fi întors în depozite. Acesta a declarat că este important ca investitorii să urmărească piaţa fondurilor de investiţii şi să se gândească dacă nu cumva există alte produse decât cele pe care le-au avut până la un anumit moment care ar putea să răspundă aşteptărilor lor.