Investiţia IFC are ca scop facilitarea accesului la creditele ipotecare în România, contribuind în acelaşi timp la atenuarea şi reducerea efectelor schimbărilor climatice şi la susţinerea sectorului bancar al ţării, scriu reprezentanţii băncii din Cluj într-o raport de la Bursa de Valori Bucureşti.
„Finanţarea adresează provocările care provin din oferta de locuinţe vechi, inadecvate şi ineficiente din punct de vedere energetic a ţării. Ea va suplimenta opţiunile de finanţare a locuinţelor şi va îmbunătăţi condiţiile de viaţă prin încurajarea furnizării de locuinţe mai eficiente din punct de vedere energetic dar în acelaşi timp ecologice”, se arată în raport.
România se află pe locul al cincilea în topul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în rândul tarilor UE şi pe locul 42 la nivel mondial. Investiţia de la IFC va fi dedicată în principal finanţării ipotecare, cu un procent de 80% alocat finanţării ipotecilor verzi.
„Noua facilitate de finanţare susţinută de IFC ne ajuta să ne intensificăm eforturile de finanţare în domenii de interes pentru tranziţia către o economie sustenabilă în România. Astfel, direcţionarea fondurilor obţinute către credite ipotecare verzi va diminua consumul de energie şi emisiile de gaze cu efect de seră, asigurând în acelaşi timp îmbunătăţirea condiţiilor de locuit”, a declarat Ömer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.
Finanţarea de tip datorie subordonată, care va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti, respectă standardele de reglementare Basel III, precum şi legislaţia UE şi cea naţională în domeniu. Prin faptul că este calificat drept capital de nivel 2, instrumentul hibrid va contribui la creşterea rezilienţei BT şi la dezvoltarea sectorului bancar din România.