Într-o conferinţă de presă în care a făcut bilanţul primelor 100 de zile de activitate de la învestirea sa în funcţie, Igor Dodon a declarat că ‘nu insistă şi nici nu se grăbeşte’ să meargă la Bucureşti pentru a se întâlni cu omologul său român, Klaus Iohannis.
‘Cineva a zis că nimeni nu mă primeşte la Bucureşti, dar eu nici nu am cerut vreo întrevedere. Da, ar fi bine să ne întâlnim ca să vorbim. Eu nu voi permite niciodată ca Bucureştiul să se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova. Eu i-am spus şi ambasadorului României la o întrevedere atunci când el mi-a transmis un mesaj de la Bucureşti precum că eu ar trebui să respect Constituţia Republicii Moldova. Dacă anterior, lui (Nicolae) Timofti vă permiteaţi să-i spuneţi asemenea lucruri, cu mine nu va merge această variantă. Eu nu-mi voi permite niciodată să dau indicaţii domnului Iohannis pe cine să numească sau cum să numească, aşa că nu va amestecaţi nici voi aici şi nu daţi lecţii preşedinţiei’, a declarat Igor Dodon.
‘Da, aţi recunoscut primii independenţa Republicii Moldova, dar de ce nu aţi recunoscut tratatul de frontieră? Eu nu voi face greşelile pe care le-a facut (Vladimir) Voronin, regim de vize şi nu ştiu ce. Eu văd relaţia cu România bazată pe pragmatism, interes naţional, patriotism şi, frate, frate, dar fiecare la el acasă’, a spus Dodon în continuare.
De asemenea, preşedintele prorus de la Chişinău a anunţat că principalul său obiectiv este lupta cu unionismul, conform portalului media citat.
‘Unirea nu va fi atât timp cât noi suntem în viaţă, acest lucru nu va fi. Eu îi stimez pe vecinii noştri, pe prietenii noştri români, dar noi avem statul nostru, pământul nostru. După ce vom avea majoritate parlamentară, vom adopta aceeaşi legislaţie ca şi în România. Nu se poate la voi, nu se poate nici la noi. Dacă la voi se poate, atunci spuneţi-le celor ce spun că pământurile ce aparţin Moldovei să fie returnate. Niciun fel de fraţi mai mari sau mai mici!’, a conchis Dodon.
În aceeaşi conferinţă de presă, Dodon a anunţat că a semnat un decret privind organizarea unui referendum consultativ pe patru subiecte, între care sporirea prerogativelor prezidenţiale privind dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate, precum şi înlocuirea ‘Istoriei românilor’ cu ‘Istoria Moldovei’. Potrivit documentului semnat de Dodon, referendumul ar urma să aibă loc la 24 septembrie.
O altă temă ce va fi abordată în cadrul referendumului va fi reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71.
Conform Constituţiei, decretul nu poate fi anulat nici de parlament, nici de guvern, notează Jurnal.md.
Dodon a mai anunţat că ar putea efectua încă o vizită la Moscova, unde a fost invitat de preşedintele Vladimir Putin la parada din Piaţa Roşie de 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial.