IGPR: Activitatea a 41 de unităţi de morărit şi panificaţie, oprită sau suspendată

Economica.net
10 11. 2013
paine_85670300_18487200

Controalele – dispuse în toată ţara de şefului Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă – au ca scop combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, fiind efectuate controale de la producători până la cei care vând produsul finit către populaţie, vizate fiind inclusiv zonele în care se exportă cereale.

De la 1 septembrie, poliţiştii au constatat 1.415 infracţiuni, majoritatea pentru încălcări ale Legii nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, poliţiştii au aplicat 45.359 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 19 milioane de lei, dintre care 7.837 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 310 la OUG 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale şi 37.212 la alte acte normative, potrivit IGPR.

În cadrul dosarelor penale şi urmare a contravenţiilor, au fost ridicate, de la unităţile controlate, bunuri în valoare de 8.141.086 de lei, precum şi 90 de mijloace de transport.

La acţiunile de verificare a unităţilor de morărit şi panificaţie au participat şi specialişti din Garda Financiară, ANAF, Direcţiile Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

În ultima săptămână, au fost efectuate controale la 2.039 de societăţi comerciale, 1.101 persoane fizice, fiind verificate şi 5.786 mijloace de transport.

Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor au efectuat, la data de 6 noiembrie, în baza unor autorizaţii emise de Tribunalul Braşov, 28 de percheziţii în municipiile Braşov şi Codlea, respectiv în localităţile Cristian şi Hărman, pentru a proba activitatea infracţională a trei persoane, suspectate de comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele suspecţilor, la sediile societăţilor comerciale deţinute de aceştia, dar şi alte sedii nedeclarate organelor fiscale competente, au fost ridicate documentele contabile a 40 de societăţi comerciale, 60 de medii de stocare, 140 de ştampile şi 100 de case de marcat fiscalizate, asupra cărora există suspiciuni de alterare a memoriei fiscale.

În fapt, cele trei persoane sunt suspectate că, în perioada 2011- 2013, în calitate de administratori de firme din domeniul alimentaţiei publice (magazine, restaurante, baruri, cofetării), ar fi derulat activităţi comerciale ilegale la mai multe puncte de lucru din judeţul Braşov şi ar fi achiziţionat mărfuri, folosind instrumente bancare ilegale. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că administratorii societăţilor comerciale ar fi derulat activitatea infracţională, în sistem suveică, în cadrul mai multor firme controlate de ei.

Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la 4.000.000 de lei, iar în vederea stabilirii, cu exactitate, a prejudiciului total cauzat bugetului consolidat al statului, a fost dispusă măsura efectuării unor inspecţii fiscale şi expertize.

La data de 6 noiembrie, cei trei suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, ulterior, fiind luată măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.

În Prahova, la data de 8 noiembrie, a fost dispusă începerea urmăririi penale faţă un cetăţean turc, de 40 de ani, din Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut faptul că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, ar fi evidenţiat, în actele contabile, cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, reprezentând achiziţii efectuate de la diverşi furnizori. Prejudiciul creat în cauză se ridică la 1.310.000 de lei.