IGSU, dotat cu 122 de noi ambulanțe Renault. Marca franceză, preferată și pentru transportul elevilor
Conform celor de la Renault, 122 de vehicule Master Furgon prevăzute cu dotările specifice şi echipamentele medicale şi tehnice necesare vor funcționa ca ambulanţe tip A2 – Unitate mobilă de transport pentru mai mulți pacienți. Ele vor fi utilizate de Serviciile Publice de Ambulanță Județene din întreaga țară.
Cele 122 de vehicule Renault Master Furgon au fost transformate de către compania GIFA COLET în Franţa şi echipate de Avant Maris Medical SRL, conform solicitărilor tehnice din caietul de sarcini primit de la autoritatea contractantă (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență).
Vehiculele Master Furgon Tracţiune L3H2 Blue dCI 145 CP beneficiază de dotările standard ale modelului şi de dotări opţionale necesare ambulanţelor tip A2. Aici pot fi contabilizate uşi cu geamuri, aer condiţionat, echipamente de semnalizare şi comunicaţie specifice ambulanţelor. Vehiculele au două locuri în cabină (şofer + pasager), iar suplimentar au fost montate 4+1 locuri în compartimentul medical. De asemenea, vehiculele au fost transformate în interior şi dotate cu echipamente şi dispozitivele medicale.
Cele 122 de ambulanţe tip A2 sunt destinate Serviciilor Publice de Ambulanță Județene şi sunt finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 – Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale.
Cu doar câteva zile în urmă, pe 6 septembrie 2023, reprezentanța Renault livra și 110 vehicule Master către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru a fi utilizate în transportul elevilor din învățământul preuniversitar.
Microbuzele, în versiunea Master Trabus L3H2 blue dCi 145P (Euro VI D Heavy Duty), dotate cu 16+1 locuri pe scaune, au fost special concepute pentru transportul elevilor și transformate la uzina de la Batilly, Franța, prin divizia Qustomize și cu ajutorul partenerului Arobus.
Cele 110 vehicule vor deservi comunităţi din mediul rural din 41 de judete, în care unitățile de învățământ sunt situate la distanțe mari de locuințele elevilor. Având această utilizare specială, microbuzele au fost echipate suplimentar cu dispozitive sau sisteme specifice funcției de transport școlari, asigurând creșterea vizibilității în trafic a acestor vehicule din partea celorlalți conducători auto, precum și creșterea gradului de securitate activă și pasivă a vehiculelor. Astfel, microbuzele sunt prevăzute cu sistem electronic de control al stabilității (ESP), sistem acustic de avertizare pentru mersul înapoi, dispozitive optice sau opto-electronice suplimentare de vizibilitate spre înapoi, senzori de parcare față – spate, lămpi suplimentare de semnalizare omologate conform R6 CEE-ONU.
Microbuzele au fost dotate și cu sistem de închidere centralizată a ușilor acţionat automat numai în momentul în care vehiculul este în mişcare şi care se dezactivează când acesta este oprit.
De asemenea, a fost prevazută o treaptă de urcare/coborâre pentru copii acționată prin deschiderea electrică a ușii care deservește compartimentul principal de pasageri, asigurându-se astfel accesul facil (fără ajutorul unui adult). Controlul ușilor se află exclusiv la dispoziția șoferului.