Ikea a extins retragerea chiftelelor de carne la 24 de ţări, inclusiv în Asia şi Caraibe
Grupul suedez a anunţat luni că retrage de la vânzare, în 15 ţări europene, chiftele din carne, congelate, care ar conţine carne de cal, în urma unui test efectuat în Cehia de către autorităţile sanitare din această ţară. Măsura a fost extinsă, marţi, la Thailanda, Hong Kong şi Republica Dominicană.
„Este vorba despre 26 de magazine repartizate în 24 de ţări, în care chiftelele de carne livrate provin de la furnizorul nostru suedez”, a declarat pentru AFP Ylva Magnusson, o purtătoare de cuvânt a grupului.
În Europa, chiftelele din carne au fost retrase în Polonia, Austria, Ungaria, Marea Britanie, Portugalia, Finlanda, Germania, Italia, Danemarca, Olanda, Belgia, România, Slovacia, Cehia, Suedia, Spania, Bulgaria, Grecia, Franţa, Cipru şi Irlanda.
În Franţa, Danemarca şi Suedia retragerea a fost pezentată ca o „măsură de precauţie”, anunţa luni Magnusson, deoarece Ikea nu a distribuit chiftele provenind din acelaşi lot cu produsul testat în Cehia.
Grupul a precizat, într-un comunicat, că „controalele sale nu au relevat urme din carne de cal”, dar că va „aprofunda căutările”.
„Noi am realizat teste ADN asupra tuturor produselor noastre care conţin carne, în urmă cu două săptămâni, dar nu am găsit urme de carne de cal”, a subliniat Magnusson.
„Acesta este un produs important pentru noi, deci măsura este semnificativă, însă nu vrem ca clienţii noştri să îşi facă griji”, a adăugat ea.
Produsul este testat, în prezent, într-un laborator german, care va stabili dacă acesta conţine carne de cal. Primele rezultate sunt aşteptate joi.
Un produs reprezentativ pentru Ikea, chiftelele din carne sunt fabricate de o societate suedeză, Dafgaard. „Examinăm situaţia (…). Vom primi rezultatele testelor noastre în zilele următoare şi vom oferi, atunci, mai multe informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al acestei societăţi, Ola Larsson, într-un e-mail pentru AFP.
„În mod normal carnea din chiftele provine din Suedia, Germania sau Irlanda, însă în perioada de vârf a producţiei poate proveni şi din alte ţări”, a anunţat grupul luni.
Scandalul la nivel european al cărnii de cal vândute drept carne de vită în unele semipreparate s-a extins în Suedia la 8 februarie. Gigantul agroalimentar Findus a retras, la data respectivă, porţii de lasagna pe ale căror etichete scria vită, produse de societatea franceză Comigel în Luxemburg, deoarece conţineau carne de cal.
Urmând exemplul Findus, reţele importante de supermarketuri nordice au retras şi ele de la vânzare lasagna, kebab, ravioli, pizza şi alte semipreparate.
În schimb, în Statele Unite, grupul a certificat luni că chiftelele vândute în această ţară conţin „numai” carne de porc sau de vită produsă în America de Nord.
Departamentul american al Agriculturii a declarat luni pentru AFP că Statele Unite, un mare exportator de carne de vită la nivel mondial, nu importă carne de vită provenind din ţările europene afectate de scandal.
Reglementările europene impun industriaşilor din sector să menţioneze tipul de carne conţinut de preparatele lor, dar nu şi originea, specificată doar în cazul cărnii tranşate, fructelor şi legumelor.
Sub presiunea unor state membre UE, în special a Franţei şi Germaniei, Comisia Europeană (CE) s-a angajat să îşi accelereze eforturile în vederea etichetării cu privire la originea cărnii utilizate în semipreparate.
În 2012, departamentul alimentar al Ikea a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de euro.