La mai bine de trei ani de la achiziția terenului fostei fabrici Anticorosiv din estul Capitalei, IKEA a demarat lucrările de construcție la cel de-al doilea magazin de pe piața locală. Va fi cel mai mare magazin din regiune, cu o suprafață totală de 36.000 de mp, din care zona comericală, fără restaurant, va avea 20.000 de mp. O parte din suprafața magazinului este destinată depozitului, iar noul magazin va duce la dublarea capacității IKEA de a onora comenzile online.
„Când livrezi și online, magazinul are anumite limitări, iar cu un al doilea magazin înseamnă că ne vom dubla capacitatea”, spune Stefan Vanoverbeke, retail manager pentru IKEA South East Europe. Recrutările pentru magazin vor începe în curând. Compania caută 350 de angajați.
Peste 127.000 de comenzi online au fost procesate de IKEA în anul de catalog 1 septembrie 2016 – 31 august 2017, în creștere cu 35,1% față de anul anterior. Cele mai multe comenzi online au fost onorate pentru București, Cluj, Timiș, Iași și Constanța.
Recent, retailerul a închiriat un spațiu pentru depozit la Mogoșoaia, în proiectul celor de la Logicor, iar marfa de aici va deservi în special magazinul din Băneasa.
Pentru deschiderea unui al treilea magazin, IKEA se află în discuţii cu francezii de la Immochan, care au dezvoltat proiectul mixt Coresi din Braşov, pe terenul fostei fabrici Tractorul. Pe lângă IKEA, Immochan se află în discuţii şi cu cei de la Kika, dar până acum nu a fost semnată nicio tranzacţie.
Întrebat de ECONOMICA.NET în ce stadiu se află discuțiile cu Immochan, Vanoverbeke spune că poate confirma cele trei orașe ca fiind următoarele în care se vor deschide magazine IKEA şi se ferește să spună în care dintre cele trei orașe. Promite totuşi știri legate de achiziția de noi terenuri pentru la anul.
„Pot să spun că suntem în fază destul de avansată pentru două dintre cele trei orașe. Când vom avea ceva semnat, vom comunica. Ce pot să vă spun este că nu va trebui să așteptăm înca 10 ani pentru un nou magazin. Ambiţia mea este să cumpărăm terenuri pentru viitoare magazine și să deschidem mai multe. De la momentul achiziției terenului, cred că cel mai rapid am putea deschide un magazin în doi ani”, spune oficialul IKEA.
În funcție de ritmul de achiziție a terenurilor, IKEA poate lucra în paralel la deschiderea mai multor magazine. „Eu aș vrea sa deschid un magazin IKEA pe an, dar între vis și realitate știm că este o diferență”, mai spune oficialul.
Cu tot cu investiția din magazinul din estul Capitalei, bugetul de investiții al IKEA pentru a ajunge la o rețea de nouă magazine pe plan local depășește 2 miliarde de lei.
Vânzările IKEA au avansat cu 14% în anul de catalog precedent, iar principalul motor de creștere este puterea de cumpărare a românilor. Cu o piață rezidențială în creștere, și nevoia de a cumpăra mobilă a crescut. Oficialul IKEA spune că nu doar noile apartamente sunt cele care duc la creșterea vânzărilor, ci și dorința proprietarilor de apartamente vechi care doresc să-și renoveze locuințele.
„Dacă ne uităm acum unde este salariul mediu în Romania, știm că în zece ani va fi mai mare. Am văzut aceeași evoluție și în Polonia„, mai spune Vanoverbeke.
IKEA lucrează cu 20 de producători locali, de la care cumpără anul produse în valoare de peste 400 de milioane de euro.
În primăvara lui 2007, magazinul IKEA s-a deschis în franciză, adus pe piaţa locală de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. 2009 şi 2010, ani loviţi de criza economică, au adus rezultate pe minus magazinului din Băneasa. Românii încasau salarii mai mici, iar bugetele pentru achiziţii majore au dispărut sau s-au micşorat.
Popoviciu a vândut în 2010 operaţiunile IKEA din România către grupul suedez IKEA, într-o tranzacţie de peste 30 de milioane de euro.Din 2011, vânzările singurului magazin IKEA au continuat să crească de la an la an. Pentru anul de catalog 1 septembrie 2016 – 31 august 2017, compania a raportat vânzări de 586,5 milioane de lei fără TVA, în creştere cu 14% faţă de perioada anterioară.
De la deschiderea primului magazin în România, IKEA a vândut peste 120 milioane de articole.