IKEA are ofertă de energie electrică pentru clienții casnici din România. Ce e inedit
Ingka Investments Renewable Energy S.R.L., companie care a grupat toate business-urile din regenenerabil ale grupului din România, apare în comparatorul ANRE ca având a treia cea mai bună ofertă de energie electrică pentru casnici, după deja clasicele Nova Power and Gas și Hidroelectrica.
Astfel, din datele din comparator, aflăm că Ingka vine cu un preț al energiei active de 0,64 de lei/kWh, ceea ce, pentru un client din București, ar însemna un preț final de facturare de 1,19 lei/kWh, cu toate tarifele și taxele incluse.
Compania vinde însă energia la prețurile plafonate de OUG 27, în funcție de consum, adică la 0,68 lei/kWh, respectiv 0,80. Nu este foarte clar din ofertă dacă, pentru clienții cu un consum de peste 255 kWh lunar, unde plafonul maxim este de 1,3 lei/kWh, compania are acest preț sau are prețul de 1,19 lei. În comparatorul ANRE apare acest preț, după cum puteți vedea mai jos, dar nu și în oferta detaliată, unde prețul apare ca fiind cel maxim plafonat, de 1,3 lei/kWh.
Aspectele inedite ale ofertei
Compania își anunță potențialii clienți că prețurile sunt variabile și sunt aplicate în perioada de valabilitate a OUG 27, cea care a introdus plafoanele. Foarte interesant este că, dacă OUG 27 se schimbă în perioada contractuală, compania va aplica, temporar, până la noi condiții economice, prețul spot al energiei electrice, plus o marjă, în relația cu clienții. Contractul se încheie pe șase luni.
Cităm din ofertă:
“Preturile finale facturate, menționate mai sus, se vor aplica pe durata de valabilitate a OUG 27/2022 cu modificarile și completările ulterioare, iar orice modificare adusă plafoanelor pe durata de valabilitate a acestor acte normative va conduce automat la actualizarea prezentelor condiții economice. În măsura în care OUG 27/2022 cu modificările și completările ulterioare va fi abrogată, începând cu ziua următoare abrogării, prețul final facturat va fi calculat, temporar, până la momentul intrării în vigoare a noilor condiții economice, prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum + 15% din media anterior menționată, la care se vor adăuga tarifele reglementate stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”.
De asemenea, tot inedit este că, în cazul în care clientul consumă semnificativ mai mult sau mai puțin față de ce declară anterior în convenția de consum, poate să plătească dezechilibrele. Cităm din nou din ofertă:
“In cazul in care consumul Clientului se abate de la prognoza de consum declarată, cu mai mult de 15%, Clientul va achita Furnizorului orice sume plătite in plus de acesta in Piața de echilibrare”
Acum doi ani, Ingka, compania din grupul IKEA care controla șapte firme din sectorul energiei eoliene din România, a decis ca una dintre ele, Ewind, să le absoarbă pe toate celelalte, pe motiv că această consolidare va aduce avantaje financiare, logistice și operaționale. La acel moment scriam că Ingka deține în România parcuri eoliene cu o capacitate totală de 171 MW. Parcurile din România au fost cumpărate în toamna lui 2019 de la compania daneză Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa la acea vreme, printr-o tranzacție de 136 de milioane de euro.
Ingka deţine majoritatea magazinelor IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, prezent și în România cu trei unități, în București și Timișoara.