Forest Stewardship Council este o organizație înființată în 1993 pentru a promova managementul responsabil al pădurilor din întreaga lume. Certificarea se obține la finalul unui audit realizat de către o organizație independentă, care evaluează respectarea principiilor internaționale ce definesc managementul forestier responsabil.
Ca parte a procesului de certificare, compania organizează o serie de consultări publice în comunitățile locale unde deține proprietăți, cu scopul de a implica toți factorii interesați în elaborarea unor planuri de management forestier viabile. Până acum au fost organizate două consultări regionale în Focșani și Roman, care au adus împreună reprezentanți ai administrației publice, societății civile și mediului de afaceri.
În acest cadru, compania și-a prezentat principiile, standardele și modul de lucru. Factorii interesați au fost invitați să contribuie, alături de experții companiei și consultanții externi, la identificarea pădurilor cu valoare ridicată de conservare (PVRC). PVRC-urile sunt zone esențiale pentru conservarea biodiversității, care servesc nevoilor de bază ale comunităților locale și contribuie la păstrarea identității culturale a regiunii. În funcție de tipul de PVRC, vor fi adoptate măsuri specifice de management pentru a păstra și a îmbunătăți starea în care se află pădurile, conform Principiului 9 al FSC.
„Pentru a avea acces la informație relevantă și pentru a putea lua în considerare interesele comunității, încurajăm factorii interesați să se implice cu propuneri referitoare la managementul pădurilor. Certificarea pădurilor oferă un cadru nou pentru gospodărirea lor responsabilă și reprezintă o nouă cale: calea transparenței, calea dialogului constructiv, a consensului, cu respectarea legii, a comunităților locale și a mediului. Ne bucurăm că, prin intermediul consultărilor, am deschis deja discuții cu mai mulți specialiști, care ne-au oferit sprijinul lor pentru identificarea pădurilor cu valoare ridicată de conservare. Vom include aceste sugestii în planul de management al pădurilor”, a declarat Florin Stoican, directorul de sustenabilitate al IRI.
În perioada imediat următoare vor fi organizate și alte consultări regionale, pentru a putea implica toate comunitățile din zonele în care compania deține păduri. Rezultatele studiilor pentru identificarea pădurilor cu valoare ridicată de conservare și măsurile de management propuse pentru acestea vor include și contribuțiile factorilor interesați, ca parte a unui proces continuu de consultare și implicare a comunității.