IKEA introduce roboți autonomi în depozitul de lângă București, cel mai mare din Sud-Estul Europei. Scanează 10.000 de amplasamente de paleți pe oră, față de 150 efectuați manual

Dexory, un startup care face roboți pentru depozite și logistică, deschis de trei tineri români în Marea Britanie, livrează, în premieră în România, roboți autonomi care vor ”lucra” la noul depozit IKEA de 100.000 de metri pătrați, operat de IB Cargo și Maersk.
Lidia Neagu - mie, 22 nov. 2023, 22:01
IKEA introduce roboți autonomi în depozitul de lângă București, cel mai mare din Sud-Estul Europei. Scanează 10.000 de amplasamente de paleți pe oră, față de 150 efectuați manual

Robotul NEO, dezvoltat de Dexory, operează zilnic în centrul logistic din Bolintin-Deal, lângă București. scanând peste 10.000 de amplasamente de paleți pe oră, față de 150 de amplasamente pe oră cu procesele manuale curente. Acesta acoperă culoare largi, dar și cele foarte înguste și dificil de navigat, și ține evidența atât a paleților întregi, cât și a cutiilor rămase în zonele de picking – efort care consumă timp și este predispus la erori umane, integrându-se în operațiunile zilnice și lucrând alături de echipele din depozit 24/7.

Dexory, startup-ul de logistică fondat de Andrei Dănescu, Oana Jinga și Adrian Negoiță la Londra, colaborează deja cu Maersk pentru depozitele din Regatul Unit și Irlanda. Fondatorii care sunt prieteni de când erau în școală, în România, s-au mutat în Marea Britanie în urmă cu un deceniu, având experiență acumulată în roluri de inginerie și tehnologie în Formula 1, la Google și IBM. În luna iunie, Dexory a atras o investiție de 19 milioane de dolari într-o rundă de finanțare Serie A condusă de firma de venture capital Atomico.

”Suntem încântați să colaborăm cu Maersk și iB Cargo și să aducem puterea datelor și informațiilor în timp real în acest centru impresionant din România, sprijinind o companie puternică din domeniul producției de mobilă și decorațiuni interioare. Multiple echipe au început deja să folosească tehnologia Dexory, soluția noastră bazată de digital twins ajutându-i să ia decizii mai informate și să lucreze mai eficient”, a spus Andrei Dănescu, Chief Executive Officer & Co-founder Dexory.

Ce fel de sarcini efectuează roboții

Roboții Dexory au o înălțime de 12 metri și pot astfel să captureze date și imagini din depozit în timp real. Apoi, cu ajutorul unei tehnologii denumite digital twin (n. red. geamăn digital) se realizează analiza instantanee a stocurilor, a gradului de ocupare și a mișcării stocurilor.

Tehnologia “digital twin” oferă apoi acces instantaneu la datele capturate, evidențiind orice discrepanțe cu alte sisteme de monitorizare a stocului (WMS), într-un format digital intuitiv, ușor de accesat. 

Datele extrase ajută la rezolvarea rapidă a provocărilor operaționale, sporesc eficiența (permițând depozitarea și acuratețe ridicată în procesul de picking) și generează informații valoroase asupra operațiunilor depozitului, cum ar fi fluctuația în timp real a gradului de ocupare, planificarea rutelor de picking etc. Toate aceste operațiuni erau realizate manual în trecut.

În plus, Inteligența Artificială oferă sugestii de optimizare în timp real, pentru planificarea ”mai precisă a resurselor și pentru un management mai eficient al forței de muncă”, se arată într-un comunicat de presă comun al Dexory, Maersk și iB Cargo.

Cele trei companii au evitat să numească proprietarul depozitul în care au instalat roboții autonomi, dar potrivit datelor din piață este vorba de IKEA. De altfel, A.P. Moller – Maersk și IB Cargo au anunțat, în 2020, un parteneriat pe care l-au făcut pentru operarea unui centru regional de distribuție de 75.000 metri pătrați pentru IKEA Supply AG, amplasat în parcul industrial CTPark București Vest. Ulterior, suprafața a fost extinsă la 100.000 de metri pătrați.

iB Cargo este companie românească ce furnizează servicii complete de freight forwarding și logistică. Portofoliul iB Cargo include servicii personalizate de transport mărfuri: rutier, aerian, maritim, time critical, feroviar, asistență vamală, consolidarea achizițiilor. Potrivit Termene, compania este deținută de Putineanu Cătălin (56,24 %) și Interfracht Speditions-Gesellschaft Gmbh din Germania (43,76%).

Economica.net a contactat compania IKEA pentru un punct de vedere, dar până la publicarea acestui articol nu a primit un răspuns din partea reprezentanților retailerului suedez.

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru sud-estul țării. Județele vizate
Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru sud-estul țării. Județele vizate
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare meteo Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, precum şi jumătatea estică a......
Restricții de trafic în București, ce artere vor fi afectate
Restricții de trafic în București, ce artere vor fi afectate
Restricții de trafic vor fi impuse sâmbătă și duminică în București, potrivit unor anunțuri venite de șa  Brigada ...
Ciolacu: Orice formă de idealizare a deceniilor marcate de dictatura comunistă e un prejudiciu la adresa memoriei noastre colective
Ciolacu: Orice formă de idealizare a deceniilor marcate de dictatura comunistă e un prejudiciu la adresa memoriei noastre ...
Orice formă de trunchiere a adevărului istoric şi de idealizare a deceniilor marcate de dictatura comunistă reprezintă ...
Al cincilea tren de metrou Alstom pentru Magistrala M5 a ajuns în România FOTO
Al cincilea tren de metrou Alstom pentru Magistrala M5 a ajuns în România FOTO
Alstom, producătotorul trenurilor de metroul pentru magistrala de Drumul Taberei, a anunțat că al cincilea tren a ajuns ...