IKEA îşi construieşte un imperiu în România

Grupul Inter IKEA şi-a făcut simţită prezenţa anul acesta în România. A început construcţia primului proiect imobiliar de pe piaţa locală, a devenit cel mai mare proprietar de păduri şi vrea nouă magazine IKEA. 
Andrada Ghira - mar, 03 nov. 2015, 22:01
IKEA îşi construieşte un imperiu în România

Cuvântul IKEA a apărut prima oară pe buzele bucureştenilor în 2006, atunci când s-a anunţat deschiderea primului magazin din România. În primăvara lui 2007, magazinul IKEA s-a deschis în franciză, adus pe piaţa locală de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. 2009 şi 2010, ani loviţi de criza economică, au adus rezultate pe minus magazinului din Băneasa. Românii încasau salarii mai mici, iar bugetele pentru achiziţii majore au dispărut sau s-au micşorat.

Popoviciu a vândul în 2010 operaţiunile IKEA din România către grupul suedez IKEA, într-o tranzacţie de peste 30 de milioane de euro. Din 2011, vânzările singurului magazin IKEA au continuat să crească de la an la an. În anul de catalog 2015, IKEA a înregistrat o creştere record, de 12,37% a vânzărilor, la nivelul de 424,5 milioane de lei, fără TVA.

După ani de zile în care au apărut speculaţii, dar şi anunţuri despre o posibilă locaţie pentru cel de-al doilea magazin IKEA din România, ba la Iaşi, ba la Cluj-Napoca, ba la Braşov, noul şef retailerului pe Europa de Sud-Est, Stefan Vanoverbeke, spune că vede un potenţial de nouă magazine pe piaţa locală.

Şeful IKEA: Văd un potenţial de nouă magazine în România. Analizăm unde le deschidem pe următoarele patru

Ar putea fi Cluj-Napoca, pentru că de acolo au venit cele mai multe comenzi din magazinul online al IKEA, ar putea fi la Iaşi, acolo unde cu anii în urmă proprietarii ERA Shopping Park au anunţat că poartă discuţii cu suedezii pentru un nou magazin, dar unde ar putea fi atraşi şi locuitorii din Republica Moldova, ar putea fi oricare mare oraş din România, precum Timişoara, Constanţa, Craiova, Braşov.

Investiţie de 60 de milioane de euro în cel de-al doilea magazin IKEA

Până anul viitor, când, spune şeful IKEA, va putea oferi mai multe detalii despre viitoarele magazine din provincie, retailerul se pregăteşte să obţină PUZ-ul (plan urbanistic zona) şi toate actele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru al doilea magazin IKEA din România, tot la Bucureşti.

Investiţia, cu tot cu achiziţia terenului, care a costat 19 milioane de euro, se ridică la circa 60 de milioane de euro, potrivit surselor ECONOMICA.NET. IKEA a cumpărat anul acesta terenul Anticorosiv, de 12,7 ha, din estul Bucureştiului, unde se va construi un magazin mai mare decât cel din Băneasa.

Adunate, achiziţia magazinului din Băneasa – peste 30 de milioane de euro, investiţia pentru magazinul din Pallady – 60 de milioane de euro, plus un cost minim estimat de ECONOMICA.NET de 120 de milioane de euro pentru patru magazine în provincie, investiţia depăşeşte 210 milioane de euro pe termen lung în România.

Vastint, divizia de imobiliare

Nici divizia de imobiliare nu a pierdut timpul. 2010 şi 2011 marchează achiziţia a doua importante platforme industriale. Este vorba de Timpuri Noi, pentru care a plătit 34,6 milioane de euro şi platforma Baduc, pentru care a dat 13 milioane de euro. În total, 48 de milioane de euro.

Vastint are în construcţie două clădiri de birouri la Timpuri Noi, cu o suprafaţă închiriabilă de 30.000 mp, iar anul viitor va începe lucrările de construcţie şi pentru cel de-al doilea proiect imobiliar din Bucureşti, pe terenul Baduc. Oficialii Vastint se feresc să spună care va fi valoarea investiţiilor în proiecte şi spun că acestea se tot modifică. ECONOMICA.NET a relatat la începutul acestui an că investiţia pentru prima fază este de 20 de milioane de euro. Totuşi, proiectul de la Timpuri Noi este mai mare şi include şi construcţia de locuinţe, iar investiţiile se vor ridica la zeci de milioane de euro.

Cel mai mare proprietar de păduri din România

IKEA a devenit cel mai mare proprietar de păduri din România printr-o singură semnătură: 33.600 de hectare. Firma IRI Investments este cea prin care girupul IKEA gestionează afacerile cu păduri în România. Achiziţia pădurilor deţinute anterior de Universitatea Harvard plasează IKEA în fruntea clasamentului celor mai mari proprietari de păduri din România.

Pe 29 iunie 2015, IRI Investments SRL primeşte o infuzie de capital de 130 de milione de euro. A doua zi, pe 30 iunie, acţionarii IRI aprobă achiziţia pachetului majoritar din firma care deţinea pădurile, cu 56,6 miilioane de euro, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Prin această achiziţie, România a devenit şi prima țară în care IKEA Group va realiza legătura între resursa de lemn aflată în proprietate, producția prin intermediul relației directe cu furnizorii locali și până la produsele finite din magazine.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...