Cum s-a reinventat IKEA România în criza Covid-19. Va lansa serviciul drive-in, iar Click & Collect s-a mutat în fața magazinelor

Retailerul suedez IKEA va lansa un serviciu de drive-in în magazinele din România, similar cu cel implementat în alte state europene. De asemenea, în parcările magazinelor Băneasa și Pallady este disponibil "Click & Collect", un serviciu de ridicare a produselor comandate pe internet și achitate cu cardul. Unitățile fizice se vor deschide în funcție de "situația stării de sănătate din țară".
Alina Stanciu - mie, 22 apr. 2020, 18:54
Cum s-a reinventat IKEA România în criza Covid-19. Va lansa serviciul drive-in, iar Click & Collect s-a mutat în fața magazinelor

Retailerul suedez de mobilă IKEA a fost printre primii mari jucători din piață care au decis voluntar să își închidă temporar  magazinelor urmare a epidemiei Covid-19. Începând cu 20 martie, compania a început să livreze exclusiv online, renunțând atunci chiar și la centrele de colectare. Acum, la aproximativ o lună de la această decizie, afacerea arată diferit, cu investiții în online, cu serviciul Click & Collect disponibil în fața celor două magazine din Băneasa și Theodor Pallady și cu intenția de a lansa drive-in-uri. 

„Este încă devreme să vorbim despre cifre, dar vedem foarte mult interes pentru comerțul electronic, odată cu închiderea preventivă a magazinelor. Desigur, am dezvoltat serviciul de livrare pentru a fi complet contactless, astfel că nu mai acceptăm plăți în numerar pentru a proteja sănătatea și siguranța angajaților și clienților noștri. Dacă clienții nu doresc sau nu pot aștepta livrarea produselor achiziționate acasă, serviciul nostru Click & Collect este disponibil în fața celor două magazine ale noastre – Băneasa și Pallady – pentru ca oamenii să poată cumpăra online și să își ridice produsele într-o manieră sigură și fără contact. Pe unele piețe, de exemplu, am introdus drive-in-uri, astfel încât clienții să își poată ridica bunurile din mașina proprie într-un mod sigur. Vom explora acest format și aici, în România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET  Violeta Nenita, Market Manager IKEA România.

Conform presei internaționale, IKEA a implementat un astfel de serviciu în Germania. Acolo clienții comanda și plătesc online cu o zi înainte de a merge la magazin. Tot online, prin e-mail, primesc și un număr de comandă. De asemenea, trebuie să aleagă un interval orar în care vor merge să ridice mobila. Odată ajunși la magazin, clienții IKEA din Germania găsesc afișe cu un număr de telefon pe care îl vor apela pentru a fi direcționați către un anumit loc de parcare unde își vot găsi produsele într-un coș de cumpărături. Operțiunea este gândită să nu dureze mai mult de 15 minute.Identificarea se face cu cartea de identitate pe care clienții trebuie să o aibă la ei.

Au modernizat site-ul

În mod normal, conceptul IKEA presupune reamenajarea periodică a magazinelor astfel încât acestea să ofere soluții de amenajare clienților. Cum și-au promovat produsele cu magazinele închise? Au regândit site-ul încercând să satisfacă aceleași nevoi. 

„Pentru noi, mutarea temporară a afacerii noastre în mediul online nu a fost un lucru greu de realizat, și asta pentru că serviciul de e-commerce era disponibil și înainte. Ceea ce am făcut, în primul rând, a fost să investim și mai multe resurse în el și să îl adaptăm astfel încât să îndeplinească toate cerințele de sănătate și securitate. Să oferi inspirație online este, desigur, un pic diferit de ceea ce facem în magazinele noastre, acolo unde avem amenajate modele de interioare și moduri diferite de a arăta fizic diverse soluții. Dar lucrăm intens pentru a îmbunătăți partea de inspirație și pe site-ul nostru modernizat recent și pentru a le arăta oamenilor cum să facă schimbări de impact în spațiile în care locuiesc, cu mijloace limitate”, mai explică managerul IKEA care crede că afacerea pe care o conduce s-a transformat mai repede decât credea.

„Este important să păstrăm continuitatea afacerii cât mai  mult cu putință – cu noi rutine și crearea unui mediu de lucru sigur. În același timp, am început deja să ne transformăm afacerea, mai repede decât ne așteptam. Direcția noastră este de a deveni mai convenabili, mai accesibili pentru oameni și planetă. În aceste momente cu incertitudini economice, această ambiție pare și mai relevantă și mai importantă decât înainte”, mai spune Nenita.

Ce cumpără românii de la IKEA în timp de criză

Din informațiile retailerului, de la închiderea magazinelor fizice, clienții IKEA au achiziționat cu precădere produse pentru reorganizarea casei precum și  birouri, scaunele, etc. De asemenea, mobilierul de exterior este foarte căutat pentru că oamenii își doresc să își adapteze balcoanele și grădini.

Compania spune că reducerea business-ului nu va afecta relația cu cei aproximativ 40 de furnizori locali.

Când deschid magazinele

Referitor la deschiderea magazinelor fizice, compania anunță că va „păstra magazinele închise atât timp cât este necesar pentru a preveni răspândirea virusului”.

În perioada în care magazinele IKEA vor rămâne închise, o parte dintre angajați au intrat în șomaj tehnic, dar primesc 90% din venitul lunar pentru că retailerul a suplimentat subvenția guvernamentală de 70%. Salariații care lucrează în cadrul magazinului online și pentru a asigura livrarea la domiciliu, primesc salariul obișnuit.

18 angajați au fost redistribuiți temporar la Zentiva, urmare a unui parteneriat care va fi extins și în Cehia. „Discutăm cu Zentiva posibilitatea de a realiza un proiect comunitar similar în Republica Cehă și vom explora, de asemenea, opțiuni pentru alte piețe în care ne desfășurăm activitatea. Vom fi bucuroși să împărășim mai multe informații în situația în care vor fi confirmate parteneriate suplimentare”, povestește managerul IKEA.

Până acum, retailerul a făcut donații în produse în valoare de 800.000 de lei și a contribuit la amenajarea unui nou centru de spitalizare pentru 350 de pacienți COVID-19 cu simptome medii din București. În colaborare cu Auchan Retail România și Leroy Merlin România care au dezvoltat proiectul împreună cu Ministerul Sănătății, unitatea de 7.500 mp va fi dotată cu 350 de paturi IKEA, saltele și perne, precum și soluții pentru bucătării, textile și alte produse pentru a ajuta atât pacienții cât și personalul medical.

De asemenea, retailerul a făcut donații similare spitalelor din Brașov, Cluj și alte locuri din România.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...