“Autorizaţia de înfiinţare solicitată de societatea BUTIMANU ENERGY S.R.L.pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Butimanu 1”; “Autorizaţia de înfiinţare solicitată de societatea BUTIMANU ENERGY S.R.L.pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Butimanu 2”.
Aceasta sunt două dintre dintre deciziile adoptate de Comitetul de Reglementare al ANRE în ultima sa ședință.
La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.
În cazul de față, este vorba despre un parc fotovoltaic mare, de circa 300 MWp dezvoltat în două faze, pe raza localității Butimanu din județul Dâmbovița.
Butimanu Energy SRL este deținută de Ingka Investments România SRL. Ingka este divizia de investiții a grupului suedez IKEA.
Ingka Investments a cumpărat proiectul la fnalul anului trecut, compania anunțând atunci că este la nivel de “gata de construcție”. Odată operațional, spre sfârșitul anului 2025, va putea produce suficientă energie regenerabilă pentru echivalentul a aproximativ 170.000 de gospodării din România.
„Suntem mândri să anunțăm această inițiativă importantă pentru România, unde deja avem atât o prezență, cât și un angajament pe termen lung. Dezvoltarea parcului fotovoltaic este un pas către producția de energie regenerabilă în regiunea județului Dâmbovița, dar și o șansă pentru Ingka Investments să contribuie la obiectivele țării cu privire la mixul energetic și consumul de energie regenerabilă pentru 2030.
Cu ajutorul propriului parc solar, ne dorim să facem energia regenerabilă disponibilă de-a lungul întregului lanț valoric IKEA și în toate zonele în care ne desfășurăm activitatea”, a declarat atunci Peter van der Poel, Managing Director, Ingka Investments.
Grupul Ingka deține deja 9 parcuri eoliene în România, cu o capacitate totală de 171 MW. Construcția parcului solar în județul Dâmbovița va reduce și mai mult amprenta climatică prin creșterea producției proprii Ingka de energie regenerabilă în această zonă. Acest lucru va permite Grupului Ingka să ofere energie regenerabilă unui număr mai mare de furnizori locali din lanțul valoric extins, mai spunea atunci compania.
Ingka Invest Renewable România SRL a raportat, pentru anul 2023, o cifră de afaceri netă de 288 de milioane de lei, în scădere cu 22% față de anul 2022, an marcat de o explozie a prețurilor la energe, și pentru care compania raportase afaceri de 372 de milioane de lei.
Profitul companiei cu doar cinci angajați a crescut însă în 2023, și a ajuns la 191 de milioane de lei, deci grosier 40 de milioane de euro, în creștere față de cel raportat în 2022, de 175 de milioane de lei.