IKEA vs Mobexpert în cel mai fierbinte pol al cumpărăturilor din Capitală. Românii au pierdut avansul câştigat imediat după criza economică

După mai mulţi ani în care omul de afaceri român Dan Şucu vindea în magazinul său Mobexpert din Băneasa aproape la fel de mult ca şi vecinul său suedez IKEA, 2016 a adus creşteri de vânzări pentru ambele business-uri, dar surplusul de bani din buzunarele românilor au ajuns cu precădere în conturile IKEA. Diferenţa a ajuns să fie aproape dublă.
Alina Stanciu - lun, 19 iun. 2017, 20:59
IKEA vs Mobexpert în cel mai fierbinte pol al cumpărăturilor din Capitală. Românii au pierdut avansul câştigat imediat după criza economică

Zona comercială Băneasa, unde se confruntă aproape faţă în faţă liderul pieţei de mobilier din România, grupul Mobexpert şi retailerul suedez IKEA, a adus anul trecut celor doi jucători vânzări totale de aproximativ 650,8 milioane de lei, ambii jucători raportând creşteri faţă de anul anterior.  

Cu toate acestea, veniturile în plus ale românilor au ajuns mai degrabă în conturile suedezilor, discrepanţa dintre cei doi retaileri din punct de vedere al vânzărilor pe metrul pătrat accentuîndu-se important, după ani buni în care diferenţa nu ajungea nici la 1.000 de euro.

Astfel, potrivit datelor publicate de către Ministerul Finanţelor, IKEA România a raportat în 2016, cu unicul său magazin din Băneasa care livrează însă şi online, afaceri nete în valoare de peste 556 de milioane de lei, adică în jur de 21.400 de lei (4.750 de euro) pe metrul pătrat.  La rândul său, unitatea Mobexpert din Băneasa a vândut conform aceleiaşi surse în valoare de peste 94,7 milioane de lei, adică aproximativ 11.850 de lei pe metrul pătrat (2.630 de euro). Diferenţa de vânzări pe metrul pătrat depăşeşte astfel 2.000 de euro, IKEA reuşind să vândă de 1,8 ori mai mult decât Mobexpert.

Discrepanţa se poate observa şi în materie de profit net pe metrul pătrat, IKEA raportând un plus de aproximativ 2.400 de euro pe mp, în timp ce Mobexpert Băneasa face în jur de 250 de euro pe mp. 

Diferenţele au fost mai mici

Rezultatele financiare IKEA nu sunt disponibile pentru 2015, pentru a putea face o comparaţie corectă faţă de anul anterior, dar analizând rezultatele financiare ale celor doi jucători începând din 2009, după primul an de IKEA în România, se poate observa clar că suedezii au reuşit să atragă mai mult decât a reuşit, proporţional vorbind, Mobexpert. Spre exemplu, în 2009, IKEA a raportat vânzări de peste 13.400 de lei pe metrul pătrat faţă de 7.100 lei Mobexpert Băneasa, diferenţa dintre cei doi retaileri fiind de 6.310 lei pentru fiecare metru pătrat, adică în jur de 1.500 de euro la cursul mediu al BNR de la acea vreme. 

Ulterior însă, diferenţa dintre cei doi s-a mai diminuat, astel că  în 2013 diferenţa dintre cele două magazine a scăzut la sub 1.000 de euro din punct de vedere al vânzărilor pe metrul pătrat. Situaţia a fost similară şi în 2012, când clienţii au lăsata la IKEA cu 3.800 de lei pe metrul pătrat mai mult în IKEA decât în Mobexpert. 

Concepte diferite

Magazinul Mobexpert din Băneasa are o suprafaţă de 8.000 de mp şi a fost inaigurat în 2006, în timp ce singurul magazin al retailerului sudez IKEA din ţară se desfăşoară pe o suprafaţă de 26.000 de mp. Cei doi retaileri sunt, de asemenea, total diferiţi din punct de vedere al conceptului. La IKEA, clientul îşi alege, îşi ridică, îşi transportă şi îşi montează singur mobila, în timp ce Mobexpert este din acest punct de vedere un magazin de mobilă tradiţional, în care clientul doar îşi comandă produsul. Referitor la percepţia asupra preţurilor, IKEA s-a promovat ca un brand de mobilă ieftin, în timp ce Mobexpert se doreşte un brand „cu valoare adăugată”.    

Grupul Mobexpert a fost înființat în 1993 şi ope­rea­ză în prezent o reţea de peste 30 de ma­­gazine şi hipermagazine, unităţi de tip outlet şi un magazin online. De asemenea, Mobexpert este un business integrat,  maga­zi­nele având în spate opt fabrici în Bu­cureşti, Dej, Târgu-Mureş şi Suceava.

IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni, de origine suedeză, fondată în 1943 de Ingvar Kamprad. Marca IKEA a fost înregistrată în 1943, în Suedia.În august 2015, IKEA Group deținea 380 de magazine în 47 de țări sau teritorii, dintre care 47 de magazine erau francize deținute de alte companii decât IKEA Group.

Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...