Ile (FIHR): La partea de educaţie a antreprenorilor, cursurile făcute pe fonduri europene în mandatul 2014-2020 au fost un eşec
„Referitor la partea de educaţie a antreprenorilor, din păcate aceste cursuri făcute pe fonduri europene în mandatul 2014-2020 au fost un eşec. Încercăm să o regândim, ca în mandatul 2021-2027 să fie sub altă formă. Noi chiar lansasem la un moment dat o temă în dezbatere: ce ar fi să lansăm nişte vouchere de educaţie, pentru că, să fim conştienţi, din cele 1.600 de hoteluri din România şi din cele 20 şi ceva de mii – 30.000 de locaţii restaurante, baruri, cafenele mai mult de 10% nu îşi alocă bugete pentru formarea managerilor şi angajaţilor. Este un lucru extrem de trist şi nu e lămurit. Nicio formă de bugete. În Franţa există un obicei ca 1,5% din aceste payrolls să meargă întru-un fond de susţinere a educaţiei. Şi, atunci, noi aşteptăm servicii mai bune cu oameni care nu au mers niciodată la cursuri. Aplecarea noastră spre educaţie la toate nivelele din turism devine o prioritate”, a afirmat Ile, într-o conferinţă dedicată pieţei berii.
Şeful FIHR a susţinut că România se află încă la prima generaţie de antreprenori, care nu a ajuns la maturitate, ci creşte treptat.
„Aşa cum avem prima generaţie de politicieni, aşa avem şi prima generaţie de antreprenori, care creşte treptat. Încă nu a ajuns la maturitate. Suntem încă acel adolescent care caută drumul. Învăţăm şi noi, managerii şi antreprenorii. Ceea ce recomand, că tot vorbim de educaţie, este să ne implicăm mai mult în partea asta de formare în şcoli. De exemplu, noi am susţinut prin Federaţia Hotelieră o asociaţie a liceelor de turism din România şi am reuşit să facem în doi ani ca de la 600 de elevi care învaţă turism în sistem dual să ajungem la 2.700 şi să creştem acest lucru. Aceşti tineri au nevoie, pentru că sunt în învăţământ dual, şi de profesori din partea industriei, de implicarea industriei. Nu ajunge să mergem noi doar din hoteluri, ci trebuie să meargă din restaurante şi din industriile furnizoare. Aşa că eu cred că fiecare dintre companiile mari şi-ar putea asuma vizite, profesori asociaţi în astfel de şcoli, să îi instruim”, a explicat el.
La rândul său, directorul executiv al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Anita Panait, a atras atenţia asupra faptului că lipsa forţei de muncă este o problemă reală cu care se confruntă antreprenorii din sectorul HORECA.
„Forţa de muncă este o problemă foarte reală. Nu este doar o problemă de cifre aici. Managerii de astăzi din restaurate se confruntă cu o problemă de personal în sensul că nu ştii dacă mâine îţi mai vin la muncă, indiferent de forma de contract pe care o au. Mulţi dintre ei nu dorm noaptea pentru că se gândesc: ‘Oare mâine vine bucătarul la ora 8:00 în bucătărie? Oare mâine mai am patru ospătari sau am doi?’. Şi, atunci, stresul şi presiunea la care sunt supuşi ei probabil că îi fac să prioritizeze lucrurile diferit. Sigur că este şi rolul lor – şi ei pot ajuta managerii şi proprietarii – şi cu siguranţă, dacă ar exista un dialog mai deschis, puţin timp mai mult alocat şi o deschidere în a lua o parte din bugetul alocat doar pentru partea de branding, signalistică şi promovare şi s-ar sprijini zona de educaţie, toată lumea ar avea de câştigat”, a admis Anita Panait.
Jucători pe piaţa berii s-au reunit marţi la conferinţa „Industria berii din România” organizată de Ziarul Financiar şi Asociaţia Berarii României.