Ilfovul a fost regiunea cu care mai mare creştere a populaţiei, din toată Uniunea Europeană, în perioada 2004-2014, între regiunile cu o populaţie cuprinsă între 250.000 şi jumătate de milion de locuitori, potrivit datelor Eurostat. În această perioadă, populaţia judeţului Ilfov a crescut cu nu mai puţin de 50,3%, procent care îi asigură de departe primul loc în acest clasament. Pe următoarea poziţie se află regiunea Milton Keynes din Marea Britanie, dar aici populaţia a crescut cu doar 17,8% în perioada analizată.
Iar tendinţa va continua. Potrivit statisticilor Eurostat, trendul va fi păstrat până la orizontul anului 2050. În acest interval de timp, creşterea populaţiei va fi de peste 50%, ceea ce va plasa regiunea Ilfov pe locul şase în clasamentul regiunilor cu cea mai mare creştere a populaţiei din Europa.
Principalul motiv al creşterii populaţiei Ilfovului nu este neapărat natalitatea, ci mobilitatea populaţiei. Eurostat observă că principalul motiv al creşterii este faptul că în Ilfov se mută mai ales oamenii care părăsesc Bucureştiul. Capitala României este pe primul loc în rândul celor mai depopulate regiuni cu peste un milion de locuitori. În perioada 2004-2014, populaţia Bucureştiului a scăzut cu 3,4%.
De altfel, Ilfovul are cel mai mic procent din UE al populaţiei care îşi schimbă domiciliul în aceeaşi regiune. Din 100 de oameni cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani care se mută în Ilfov, doar 2,8% vin din aceeaşi regiune.
sursa foto: turistinfo.ro, eurostat