„S-a mai practicat ceva prin 2004 de către PSD şi se încearcă o experienţă nouă, cam în acelaşi fel. Ideea în sine nu e rea pentru o consultare preliminară şi a activului propriu, şi a alegătorilor. Trebuie văzut cum anume se concretizează, ca să nu fie de faţadă, poate să aibă reacţii şi inverse daca nu e reuşită, bine gândită. E o idee, probabil o să se discute cu militanţii partidului„, a declarat Ion Iliescu pentru Ziare.com.
Co-preşedinţii Uniunii Social Liberale au anunţat, la începutul acestei săptămâni, ca o parte a candidaţilor USL la alegerile parlamentare, cei care nu sunt deja parlamentari în funcţie, să fie desemnaţi prin intermediul alegerilor interne.
Ulterior, vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea a explicat pentru Ziare.com faptul că e posibil ca şi candidaţii la primărie şi şefii de consilii judetene sa fie desemnaţi prin această metodă. El a explicat faptul că, cel mai probabil, la aceste alegeri vor putea vota şi cei neafiliaţi politic, dar nu şi membrii înregistraţi ai altor partide.
„Şi în 2004 au avut succes (alegerile primare – n.red.). Vorbiţi cu unul (Zgonea n.red.) care a participat la acest proces şi care este în Parlament datorită acestui proces. Da, pot vota şi neafiliaţii, dar e greu să spui că vor vota pedeliştii (în alegerile primare din USL – n.red.). În acest moment noi judecăm, dar pedeliştii nu pot vota”, a spus Zgonea.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a dat asigurări că organizarea de alegeri primare nu va afecta protocolul USL, chiar dacă vor exista candidaţi ai PSD care vor candida în colegii PNL sau invers. El a explicat faptul că asemenea cazuri vor fi excepţii.