Iliescu, despre Tratatul fiscal: De ce graba? Cât pricepe Băsescu, câtă economie cunoaşte el?
Iliescu a afirmat că opoziţia nu se opune aderării României la Tratatul de guvernanţă fiscală, dar doreşte realizarea unor dezbateri care să analizeze consecinţele semnării actului european.
„Noi (USL- n.r.) nu avem rezerve şi atitudine negativă faţă de acest tratat, dar vrem să îl înţelegem mai bine, să îl descifrăm şi să îl analizăm”, a adăugat el.
Întrebat dacă vede utilă semnarea protocolului de către coaliţie, Iliescu a răspuns: „E o grabă, nu înţeleg această grabă, când văd că toată lumea stă şi analizează (…) Noi nu suntem grăbiţi să îl semnăm acum, suntem în afara zonei euro, ni se deschide această posibilitate să venim să ne asociem. De ce grabă până nu vedem despre ce e vorba… (…) Nu e nevoie să schimbăm Constituţia pentru aşa ceva. Se pot găsi formulele juridice corespunzătoare în legătură cu ratificarea. Graba este notal nemotivată. Avem tot timpul.”
Iliescu a mai spus că nimeni nu obligă România să semeze Tratatul la 1 martie.
„Nu înţeleg această grabă. Nu ştiu ce cunoştinţe are domnul Băsescu care insistă, câtă economie cunoaşte el şi cât înţelege el din toate consecinţele. (…) Pricepe el ceva din toate chestiile astea? De ce împinge de la spate o ţară să se angajeze într-o chestiune… chiar dacă mergi cu conştiinţa acolo, că mergi la tăiere, măcar să ştii de ce şi cum. Nu îmi explic această atitudine. Este o aventură la care se angajează nişte oameni fără să priceapă„, a mai spus Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD a afirmat că, înainte ca Guvernul să semneze Tratatul, ar fi trebuit să organizeze dezbateri legate de consecinţele aderării la Tratat, dar şi despre eventuale politici în interiorul UE pentru reducerea decalajelor între statele membre.
Iliescu a evitat să se pronunţe asupra unor eventuale riscuri pe care le-ar avea pentru România semnarea Tratatului.
El a mai spus că, deşi România stă bine în ceea ce priveşte principalii indicatori ai Tratatului, deficitul structural şi datoria externă, ar trebui ca guvernanţii să iniţieze politici pentru majorarea salariului minim, creşterea puterii de cumpărare a populaţiei şi refacerea locurilor de muncă.
PSD a organizat, miercuri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere despre „Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Europeana şi Monetară”, ce urmează să fie semnat la Bruxelles, la 1-2 martie.
Tot miercuri, la Palatul Parlamentului, liderii coaliţiei au semnat un protocol privind ratificarea tratatului de guvernanţă în cadrul UE.