Când spui broker sau agent de asigurare te gândești, în general, fie la cineva îmbrăcat la patru ace, pregătit pentru o discuție din orice domeniu, volubil, excesiv de optimist și ” cu glumele la el” fie, după caz, la cineva care stă, plictisit, în spatele unei tejghele și îți introduce, vizibil deranjat, datele în calculator. Ei bine, este greșit, cel puțin în ceea ce privește felul cum trebuie să arate distribuitorul ideal de asigurări în viziunea românilor. Ne-o spune un sondaj din seria comandată de UNSAR și executată de IRES, menită parcă să dea peste cap concepțiile generale despre ce vrea clientul de asigurări.
Și , în cazul distribuitorilor, românul vrea un om prietenos și empatic, dar serios și distant. Sună paradoxal, dar așa spun cifrele. Concret, arată sursa citată, la vânzătorul perfect atenția la nevoia clienților primează în fața prezentării produsului (nr. situație pe care rar o întâlnești în viața reală), iar sobrietatea și nu atitudinea zâmbitoare îl definește. Culmea, însă, cea mai mare parte a românilor vor ca acest agent perfect, sobru și atent, să fie prietenos, nicidecum formal.
„Astfel, majoritatea respondenților spun că distribuitorul lor în asigurări preferat ar trebui să aibă următoarele trăsături esențiale: să fie mai de grabă atent la nevoile clientului (67%) decât la prezentarea produsului (15%); să fie mai de grabă prietenos (51%) decât formal (20%) și să fie mai de grabă serios (42%) decât zâmbitor (21%). Prin urmare, este preferată o atitudine prietenoasă, dublată însă de seriozitate și înțelegere a nevoilor clientului – care rămân calități esențiale, tendință prezentă și în ediția anterioară a Barometrului.”, notează UNSAR.
Față de ediția din 2019 a Barometrului, 82% dintre români susțin că nu contează dacă distribuitorul este bărbat sau femeie, cu 19% mai mulți decât anul precedent. Nici vârsta nu mai este la fel de importantă, 71% declarând că nu contează dacă distribuitorii sunt mai în vârstă sau tineri (față de 41% în 2019). Totuși, este important ca distribuitorii să fie buni ascultători, calitate aleasă de 47% dintre participanții la studiu.
“Percepția românilor privind piața de asigurări este o preocupare pe termen lung a industriei noastre. Distribuitorii în asigurări sunt principalul punct de contact al industriei cu clienții, iar calitățile lor contribuie foarte mult la modul în care putem sprijini oamenii și companiile, preluând riscurile la care clienții se expun”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.
Barometrul IRES-UNSAR privind Percepția riscului și cultura asigurărilor în România a fost realizat pe un eșantion format din 2.555 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, în mai 2020, utilizând CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).