„Inspecţia a avut loc în urma notificării transmise de furnizor pentru această zi şi face parte din procedurile oficiale de livrare, punere în circulaţie cu călători şi, ulterior, recepţie a vehiculului feroviar. În cadrul inspecţiei, nu au fost identificate defecte majore”, au precizat reprezentanţii ARF, citați de Agerpres.
Alstom urmează să finalizeze în perioada următoare remedierea punctelor identificate (nu funcţionau toate prizele de la scaune, câteva scaune nemontate pentru a mai fi efectuate teste, la toalete nu era apă în circuite), inclusiv să facă demonstraţii în regim dinamic al trenului.
La finalizarea întregului proces, în baza notificării Alstom, ARF va putea prezenta trenul public, înainte de punerea în circulaţie cu călători.
„Această etapă implică şi obţinerea autorizaţiilor necesare din partea autorităţilor de siguranţa circulaţiei din domeniul feroviar. Totodată, ARF se coordonează cu operatorul desemnat să opereze aceste trenuri, CFR Călători, pentru a asigura punerea în circulaţie în condiţii de calitate în termenul cel mai scurt după obţinerea autorizaţiilor de către furnizorul trenului”, a adăugat ARF.
Primul tren electric Alstom Coradia Stream din lotul de 37 rame electrice inter-regionale de lung parcurs contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a sosit pe 4 decembrie în Gara de Nord, urmând să intre în teste statice şi dinamice, deoarece acest model de tren nu a mai circulat în România.
După parcurgerea acestor etape, primele trenuri vor circula pe rutele Bucureşti – Braşov şi Bucureşti – Constanţa.
„De asemenea, în cursul anului 2024, pe măsură ce restul trenurilor Alstom vor fi livrate (după finalizarea producţiei şi a tuturor procedurilor legale europene şi naţionale), se vor introduce noi servicii de transport, pe rutele magistrale electrificate ale României”, a menţionat, atunci, autoritatea, într-o postare pe Facebook.
Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) vor conecta Bucureştiul cu principalele centre urbane ale ţării. De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.
Rutele ce vor fi deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroşani – Simeria, Bucureşti Nord – Craiova – Timişoara – Arad, Cluj – Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.
Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2,42 miliarde lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI: