Îmbătrânim mai repede. Creierul începe să ne lase la 45 de ani

Creierul uman începe să se degradeze în jurul vârstei de 45 de ani, iar procesul este mult mai rapid la bărbaţi decât la femei. Acesta este rezultatul îngrijorător al cercetărilor efectuate de specialişti.
Economica.net - vin, 06 ian. 2012, 11:05

Memoria şi celelalte funcţii ale creierului încep să se degradeze în jurul vârstei de 45 de ani. Adică mult mai devreme decât se credea, spun specialiştii.

Un studiu major demontează ipoteza că memoria, capacitatea de a raţiona şi de a înţelege încep să pălească undeva după vârsta de 60 de ani şi că acest proces începe la vârsta mijlocie, undeva în jurul celei de 45 de ani.

Experţii spun că această descoperire este importantă pentru că poate reprezenta pentru cei tineri o motivaţie în plus pentru a începe să trăiască mai sănătos în scopul conservării sănătăţii creierului. De asemenea, cercetătorii pot de acum înainte să încerce să găsească metode pentru a preveni această degradare a creierului în viitor.

Medicii afirmă că în condiţiile în care populaţia globului este în curs de îmbătrânire, „îmbătrânirea cognitivă va fi una dintre provocările acestui secol”.

Specialiştii de la Centrul de Cercetare în Epidemiologie şi Sănătatea Populaţiei din Franţa şi cei de la University College din Londra au efectuat acest studiu pe durata a mai mult de 10 ani, timp în care au observat peste 7.000 de oameni cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani. Funcţia cognitivă a fost măsurată de trei ori în intervalul de 10 ani pentru a evalua memoria, vocabularul şi capacitatea de înţelegere audio-vizuală. De exemplu, subiecţii trebuiau să scrie cât mai multe cuvinte care începeau cu litera S şi cât mai multe animale la care se puteau gândi.

Toate scorurile cognitive, mai puţin cel al vocabularului, au scăzut odată cu trecerea timpului la toate grupele de vârstă, cu o scădere evident mai rapidă la cei mai bătrâni.

Concluziile studiului contrazic ceea ce se credea până acum, anume că problemele nu apar decât în jurul vârstei de 60 de ani. „Declinul cognitiv este evident la vârsta a doua, între 45 şi 49 de ani. Rezultatele tuturor testelor au arătat că atât bărbaţii, cât şi femeile sunt afectaţi„, subliniază dr. Archana Singh-Manoux, care a condus echipa de cercetători.

La bărbaţi s-a înregistrat o scădere cu 3,6% în cazul celor care la începutul studiului aveau vârste cuprinse între 45 şi 49 de ani. În cazul celor care aveau vârste între 65 şi 70 de ani, scăderea a fost mult mai drastică, cu 9,6%.

La femeile din categoria 45-49 de ani scăderea a fost la fel ca la bărbaţi, cu 3,6 procente, iar la cele din categoria 65-70 de ani a fost mai mică decât a subiecţilor de sex masculin, cu doar 7,4%.

Potrivit studiului, boli cum ar fi demenţa sau Alzheimer se instalează în 20-30 de ani, dar un stil de viaţă sănătos şi o bună sănătate a inimii le pot preveni. În plus, prin descoperirea din timp, îmbătrânirea cerebrală poate fi combătută sau măcar încetinită prin tratamente şi atfel de intervenţii medicale. Acestea rămân însă de descoperit, dar între timp putem avea grijă să facem acele mici schimbări în stilul de viaţă care să ne ajute să îmbătrânim mai lent. Acestea ar fi o dietă sănătoasă, renunţarea la fumat şi păstrarea tensiunii arteriale şi a colesterolului în limite normale.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...