Îmbrăcămintea și încălțămintea, în topul produselor achiziţionate online de români – studiu
Conform datelor Cargus, 30% dintre magazinele online oferă cumpărătorilor posibilitatea de a-şi ridica coletul de la un magazin partener sau dintr-o reţea de lockere.
Referitor la obiceiurile de cumpărare, aproximativ jumătate dintre consumatori (45%) achiziţionează online produse şi servicii o dată pe lună, iar 55% dintre aceştia cumpără cu o frecvenţă mai mare, chiar şi de zece ori pe lună.
În topul produselor achiziţionate de la magazinele online locale şi internaţionale se află cele din categoria fashion (îmbrăcăminte şi încălţăminte) – cu 29% dintre opţiunile consumatorilor, respectiv IT&C, electronice şi electrocasnice (25%). Acestea sunt urmate de produsele de înfrumuseţare şi îngrijire personală (14%), articolele pentru casă şi grădină (12%), în timp ce cărţile reprezintă doar 2% din totalul comenzilor electronice.
Studiul Cargus arată, totodată, că 62% dintre respondenţi preferă plata cu cardul, iar mai mult de 90% returnează un procent foarte mic dintre produsele achiziţionate (sub 3%).
În ceea ce priveşte opţiunile de livrare, unul din trei cumpărători preferă ca produsele să fie aduse într-un punct click & collect (magazine partenere de tip Ship&Go şi puncte de tip locker).
Astfel, printre cele mai importante avantaje identificate de către consumatori se află: costurile mai mici de livrare (la magazine partenere de tip Ship&Go) – pondere de 74,1%, proximitatea faţă de locuinţă sau locul de muncă (72,9%) şi timpul mai scurt de livrare pentru produsele achiziţionate (70,4%).
De asemenea, cu privire la opţiunea de livrare prin locker, cele mai apreciate beneficii de către cumpărătorii online sunt: amplasarea în proximitatea locuinţei sau a locului de muncă (75,4%), accesul digital – posibilitatea de a intra în posesia coletului folosind doar telefonul mobil (75,2%) sau impactul redus asupra mediului (65,3%).
În privinţa volumului produselor vândute, aproximativ 41% dintre magazinele online, parte din studiul Cargus, livrează către clienţi peste 200 de colete lunar, iar mai bine de o treime dintre comercianţii analizaţi livrează între 50 şi 200 de colete.
Potrivit sursei citate, 59% dintre comercianţi oferă cumpărătorilor posibilitatea de a plăti online şi prin Ordin de Plată (OP). În plus, 70% dintre platformele de e-commerce incluse în cercetare menţionează că au o rată de retur mai mică de 3% din totalul produselor vândute într-o lună.
Topul judeţelor în care magazinele online îşi desfăşoară activitatea are pe primul loc regiunea Bucureşti – Ilfov (cu o treime din total), urmată de Cluj, Hunedoara, Braşov, Dolj şi Constanţa.
Cargus a demarat, în perioada august – septembrie 2022, un amplu studiu referitor la interesul consumatorilor pentru cumpărăturile online şi preferinţele acestora cu privire la metodele de livrare. De asemenea, a fost analizat profilul şi opţiunile magazinelor online pentru soluţiile de curierat pe care le oferă clienţilor.
În analiza de specialitate au fost incluse magazine online care comercializează o gamă diversă de produse, de la fashion, IT&C, produse de beauty şi îngrijire, articole pentru casă şi grădină, şi până la hrană pentru animale şi cărţi.
Cu o experienţă de peste 30 de ani, Cargus este prima companie de curierat de pe piaţă românească, ce are, în prezent, peste 5.000 de angajaţi şi colaboratori şi oferă servicii de curierat cu livrare la adresa, dar şi printr-o reţea naţională de sute de locaţii Ship&Go.
La începutul anului 2019, Cargus a fost preluat de Mid Europa Partners Investment Fund, unul dintre cei mai activi investitori din România.