Imigranţi români şi bulgari, plătiţi sub salariul minim în Marea Britanie
Secretarul de stat britanic pentru mediul de afaceri Vince Cable a declarat referitor la acest subiect că există dovezi privind o ‘încălcare gravă a legii’.
‘Trebuie în mod clar investigat. Salariul minim este o parte foarte importantă a sistemului nostru, este o cerere legală, iar angajatorii trebuie să-l plătească. Dacă se constată că (muncitorii) au fost plătiţi (sub salariul minim pe economie) angajatorii vor fi amendaţi cu până la 20.000 de lire sterline’, a spus oficialul britanic.
Dovezi privind această situaţie au fost descoperite de angajaţi ai BBC care au însoţit în special muncitori români în căutarea unui loc de muncă în Londra. Ancheta BBC a fost realizată în luna decembrie înainte de ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie.
În timpul anchetei BBC din Londra, doi investigatori români s-au alăturat muncitorilor care se strângeau în fiecare dimineaţă în locaţii din Tottenham şi Cricklewood în căutarea unui loc de muncă.
Muncitorii au afirmat că angajatorii din domeniul construcţiilor le promiteau frecvent că le vor plăti un salariu corect – numai pentru a refuza să le plătească întreaga sumă la sfârşitul zilei. Un muncitor din Tottenham a afirmat că a fost plătit odată cu 10 lire pentru aproape o zi întreagă de muncă.
Unul dintre investigatori a fost atunci angajat de omul de afaceri Jamal Syeed. Acesta din urmă l-a dus pe român la Birmingham pentru a renova un magazin. Muncitorii calificaţi sunt în general plătiţi pentru astfel de activităţi cu cel puţin 100 de lire pe zi, însă românul a fost plătit doar cu 40 lire pentru o zi de lucru de nouă ore – ceea ce înseamnă 4,70 de lire pe oră. Salariul minim pe economie în Marea Britanie este în prezent de 6,31 de lire pe oră.
Un alt investigator a fost plătit cu 5,71 lire pe oră – sub salariul minim.
În timpul anchetei BBC, investigatorii au descoperit de asemenea escrocherii şi un posibil comportament infracţional asociate cu punctele unde se strângeau imigranţii în căutarea unui loc de muncă. Un investigator al BBC a fost întrebat de un bărbat dacă este dispus să plece cu avionul în Germania pentru a ridica o valiză plină cu ‘ierburi’ şi să se întoarcă cu ea în Marea Britanie pentru bani. Unui alt bărbat i s-a propus să-şi vândă paşaportul cu 1.000 de lire sterline.A