Imigranţii români şi bulgari, ajutaţi să se integreze în oraşul german Dortmund – presă
Aproximativ 3.500 de imigranţi din România şi Bulgaria sunt înregistraţi de autorităţile din Dortmund, respectiv de şase ori mai mulţi decât erau la momentul aderării celor două ţări la UE, în 2007. În Nordstadt, un cartier muncitoresc din oraş. numărul lor a crescut de 20 de ori.
Mulţi dintre românii şi bulgarii nou sosiţi – majoritatea romi – creează oraşului probleme suplimentare. „Aproape niciunul dintre imigranţi nu are calificare profesională, iar analfabetismul este foarte răspândit”, afirmă Birgit Zoerner, directoarea departamentului orăşenesc pentru servicii sociale.
Oficialii municipali consideră un succes atunci când părinţii imigranţi îşi trimit copiii la şcoală. „Oamenii care se confruntă cu probleme de supravieţuire întreaga zi nu se gândesc prea mult la viitor”, a declarat Zoerner.
Potrivit lui Jürgen Walter, şeful departamentului pentru siguranţă şi afaceri guvernamentale din Dortmund, situaţia s-a înrăutăţit în urmă cu trei ani, când prostituţia şi jafurile s-au înmulţit în oraş, iar condiţiile de locuit au devenit improprii. Dar în momentul în care rezidenţii originari din diverse ţări au protestat, iar unii dintre ei chiar s-au mutat în altă parte, municipalitatea a intervenit. În mai 2011, primăria a interzis prostituţia pe străzi în Nordstadt şi a înfiinţat o forţă operaţională care monitoriza zona.
Biroul pentru protecţia copilului a luat în grijă mai mulţi copii atunci când a constatat că sănătatea lor era în pericol, iar oraşul a început să ajute imigranţii în diverse moduri, între altele, înfiinţând centre de consiliere. Serviciul de sănătate publică din Dortmund oferă în prezent asistenţă medicală în clinici speciale copiilor şi femeilor fără asigurare de sănătate.
Managerii din cartier ajută, de asemenea locuitorii din Nordstadt. David Grade organizează săptămânal sesiuni educaţionale pentru copiii romi pe un teren de joacă din Düppelstrasse.
„Guvernul federal a fost implicat în aprobarea aderării la UE a României şi Bulgariei, dar noi trebuie să suportăm consecinţele”, a declarat Zoerner. Ea a trimis o scrisoare Guvernului federal pentru a-i cere sprijinul, dar încă nu a primit un răspuns.