Imigranţii sunt parte a soluţiei în faţa îmbătrânirii populaţiei, consideră CE şi OCDE

Economica.net
18 09. 2014
pensioner_57592000

Populaţia în vârstă de muncă va scădea cu 2,2% până în 2020 la nivelul UE (deci mai puţin cu 7,5 milioane de persoane), se subliniază în studiul intitulat ‘Gestionarea migraţiei economice pentru a răspunde mai bine necesităţilor pieţei muncii din Europa’.

‘Având în vedere numărul mare de persoane fără un loc de muncă, dezbaterea cu privire la necesităţile pieţei muncii şi rolul pe care îl pot avea în acest sens imigranţii şi imigraţia nu pare nici de actualitate şi nici pertinentă’, admit OCDE şi CE. Totuşi, dacă o creştere a ratei angajării a tinerilor, femeilor sau vârstnicilor este esenţială, migraţia şi imigranţii au la rândul lor un rol de jucat’, conchid cele două organizaţii.

Autorii studiului pledează în primul rând pentru creşterea mobilităţii în interiorul UE şi pentru o utilizare mai bună a competenţelor imigranţilor deja prezenţi, care prestează de multe ori munci sub nivelul lor de calificare. Ei recomandă totodată cursuri de limbă şi o mai bună recunoaştere a calificărilor dobândite, precum şi acces sporit pentru imigranţi la dispozitive de intrare pe piaţa muncii cum sunt stagiile de formare.

În acelaşi timp însă, ‘marja de progres şi inovaţie este mai mare în rândurile imigraţiei din ţări terţe’, consideră OCDE şi CE, care fac apel de asemenea la găsirea unui ‘echilibru mai bun’ între necesităţile angajatorilor şi mecanismele menite să evite abuzurile, ca şi la promovarea cunoştinţelor de limbi europene şi îmbunătăţirea contactelor între angajatori şi candidaţii potenţiali.