IMM-urile accesează puţine fonduri europene. Agricultura este domeniul cel mai activ – sondaj BNR

Întreprinderile mici şi mijlocii au aplicat, în ultimele şase luni (octombrie 2014 - martie 2015), într-o proporţie net inferioară celei a corporaţiilor pentru accesarea de fonduri europene, relevă datele unui sondaj referitor la accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile publicat, marţi, pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - mar, 02 iun. 2015, 08:39
IMM-urile accesează puţine fonduri europene. Agricultura este domeniul cel mai activ - sondaj BNR

‘Apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut, dar se observă o creştere a ponderii companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri în perioada octombrie 2014 – martie 2015, faţă de semestrul precedent’, se arată în document.

În ceea ce priveşte demersul de a accesa fonduri europene, numărul dosarelor cu aviz favorabil este relativ asemănător cu cel din exerciţiul precedent.

‘Analiza după dimensiunea firmei pe acest aspect relevă o situaţie asemănătoare cu cea din semestrul anterior. Ponderea IMM-urilor care au aplicat în ultimele şase luni pentru accesarea de fonduri europene este net inferioară ponderii corporaţiilor. Firmele exportatoare au solicitat şi au primit aprobări, respectiv celor din agricultură le-au fost rambursate fonduri europene în proporţii mai ridicate decât în cazul altor categorii de firme, în perioada octombrie 2014 – martie 2015’, informează sondajul BNR.

Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile (FCNEF) surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii, disponibilitatea şi evoluţia surselor de finanţare, rata de succes în accesarea finanţării de la bănci şi IFN şi în accesarea fondurilor europene, relaţia firmelor cu băncile şi IFN, percepţia privind costul finanţării, nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii şi efectele unor posibile evoluţii nefavorabile ale ratei dobânzii, percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale etc.

Analiza este realizată pe baza răspunsurilor companiilor la sondajul menţionat, perioada investigată fiind octombrie 2014 – martie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...