IMM-urile au obţinut garanţii totale de peste 1,8 mld. lei, de la FNGCIMM, în primele opt luni

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat întreprinderilor mici şi mijlocii, în primele opt luni ale anului în curs, circa 6.200 de garanţii, cu o valoare totală ce depăşeşte 1,8 miliarde de lei, preponderent (88%) pentru capital de lucru, a anunţat, vineri, instituţia financiară.
Economica.net - vin, 26 sept. 2014, 08:36
IMM-urile au obţinut garanţii totale de peste 1,8 mld. lei, de la FNGCIMM, în primele opt luni

Din valoarea garanţiilor acordate în această perioadă, 45% au fost destinate activităţilor din domeniul comerţului, 20% celor din sectorul industriei, 16% către cel al serviciilor, 12% către construcţii şi 8% în domeniul agriculturii, scrie Agerpres.

Potrivit FNGCIMM, din totalul numărului de garanţii emise, 45% au fost destinate microîntreprinderilor, 45% întreprinderilor mici şi 10% întreprinderilor medii. De asemenea, 44% din totalul de garanţii emise au susţinut IMM-uri din domeniul comerţului, 22% au fost destinate sectorului serviciilor, 18% industriei, 10% sectorului de construcţii şi 7% domeniului agriculturii.

Din volumul garanţiilor emise în perioada de referinţă, 50% au fost accesate de întreprinderile mici (între 10 şi 49 de salariaţi) în timp ce valoarea garanţiilor emise microîntreprinderilor (până la nouă salariaţi) şi întreprinderilor mijlocii (cel puţin 50 de salariaţi, dar nu mai mult de 249) a fost distribuită în proporţii egale (25%).

Structura curentă a portofoliului de garanţii active al FNGCIMM destinate întreprinderilor mici şi mijlocii este concentrată într-o proporţie de 40% către sectorul comerţului, 23% către industrie, 16% în servicii, 12% în sectorul construcţiilor şi 9% în domeniul agriculturii. Din totalul numărului de garanţii active în sold, 41% sunt concentrate în domeniul comerţului, 24% în sectorul serviciilor, 18% în industrie, 10% în construcţii şi 7% în domeniul agriculturii.

Structura portofoliului de garanţii active al FNGCIMM destinate IMM-urilor este concentrată într-o proporţie de 46% către întreprinderile mici, 27% microîntreprinderilor şi 27% întreprinderilor mijlocii. Din totalul numărului de garanţii active în sold, 52% sunt destinate microîntreprinderilor, 38% întreprinderilor mici şi 10% întreprinderilor medii.

Garanţia medie accesată de IMM-uri în primele opt luni ale anului a înregistrat valoarea de 297.000 de lei, în creştere cu 4,2% faţă de valoarea de 285.000 de lei consemnată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditul mediu garantat de FNGCIMM s-a menţinut aproximativ constant în primele opt luni ale anului 2014, comparativ cu perioada similară a anului 2013, respectiv la valoarea de 500.000 de lei, afirmă instituţia financiară.

Fondul gestionează în prezent, pe baza surselor sale proprii, circa 14.000 de contracte de garantare, în valoare de 3,4 miliarde lei, care susţin credite acordate IMM-urilor în valoare de şase miliarde de lei. În trimestrul II 2014, numărul garanţiilor emise de FNGCIMM a cunoscut o creştere cu 31% faţă de trimestrul I 2014, în timp ce valoarea acestora a urcat cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului.

Garanţiile au fost acordate în parteneriat cu 30 dintre cele mai importante instituţii de credit, acestea beneficiind de cele mai lichide garanţii pe care o instituţie finanţatoare le-ar putea obţine, cu o valoare care nu se perimează în timp şi care nu este sensibilă la variaţiile pieţei.

Beneficiarii eligibili pentru garantare sunt antreprenorii ce propun proiecte viabile economic, demonstrează că au capacitate de rambursare a obligaţiilor de plată şi prezintă băncii garanţii colaterale de minim 20% din valoarea creditului şi a dobânzilor aferente. FNGCIMM vine în completarea garanţiilor proprii, garantând până la maximum 80% din valoarea creditului contractat, plafonul maxim fiind de 2,5 milioane de euro/beneficiar.

De garanţiile FNGCIMM pot beneficia toate întreprinderile mici sau mijlocii definite potrivit Legii 346/2004, cu modificările ulterioare, care desfăşoară activităţi în orice domeniu eligibil, nu se află în dificultate financiară, nu sunt în interdicţie bancară de a emite cecuri, nu înregistrează datorii restante către bugetul general consolidat al statului, al căror mod de plată nu a fost reglementat sau pentru care nu există posibilitate de redresare şi nu se află în insolvenţă.

Prin noul Program Guvernamental de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aprobat prin OUG nr. 92/2013, FNGCIMM facilitează accesul întreprinzătorilor la finanţarea capitalului de lucru, la cel mai scăzut cost de pe piaţă, garantarea acordându-se fără a fi necesare documente suplimentare faţă de cele solicitate de instituţiile finanţatoare. În cele patru luni ale anului 2014 în care acest program a funcţionat, au fost acordate 126 de garanţii, în valoare totală de aproximativ 20 milioane lei, pentru susţinerea accesării unui volum de finanţări de circa 51 milioane lei.

Pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin PNDR, pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calităţii vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, în baza surselor primite în administrare de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, FNGCIMM a acordat în primele 8 luni ale anului în curs 544 de garanţii, în valoare de circa 1,05 miliarde de lei, precizează instituţia.

Tot în aceste opt luni, FNGCIMM a implementat noi scheme de garantare pentru facilitarea creditării domeniului agricol, în scopul derulării proiectelor cu finanţare nerambursabilă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional pentru Pescuit (OG 20/2013) şi pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor (OUG 43/2013).

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...