Acordul de proiect, Acordul de implementare şi Convenţia de colaborare au fost semnate de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, CEC Bank, ai ambasadei Elveţiei la Bucureşti şi Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.
Prin programul româno-elveţian, IMM-urile pot beneficia, începând de săptămâna viitoare, de un buget de creditare de 28,524 milioane franci elveţieni, din care 70% reprezintă contribuţia elveţiană (20 milioane franci elveţieni), iar 30% contribuţia CEC Bank, în valoare de 8,524 milioane franci elveţieni. Durata de implementare a programului este de 5 ani, cu o perioadă de graţie de 12 luni.
‘Lansarea de instrumente financiare, precum creditele de investiţii pentru sprijinirea dezvoltării şi creşterii competitivităţii în România, este extrem de benefică în actualul climat economic. Scopul programului româno-elveţian pentru IMM-uri este tocmai de a sprijini aceste întreprinderi în patru domenii prioritare: producţie, servicii medicale, turism, comercializarea sistemelor şi echipamentelor specifice economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriei activităţi. Programul urmăreşte, de asemenea, diminuarea decalajului de competitivitate faţă de media Uniunii Europene şi crearea de locuri de muncă’, a precizat ministrul Maria Grapini.
Programul se va implementa la nivel naţional, creditul putând fi însoţit, la cererea beneficiarului, de o garanţie emisă de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Creditele sunt garantate în proporţie de până la 80% din suma împrumutată, iar procentul rămas, de cel puţin 20%, este suportat de beneficiarul eligibil sau de alt garant. Fiecare beneficiar poate accesa un credit de maximum 100.000 de franci elveţieni, echivalent în lei la cursul de schimb al BNR.
‘Programul de cooperare elveţiano-român îşi propune să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi ţările mai dezvoltate din Uniunea Europeană. Vrem să continuăm mai departe cooperarea cu România în ceea ce priveşte creditarea microîntreprinderilor pentru a se crea mai multe locuri de muncă. Succesul economiei elveţiene se bazează pe sprijinirea companiilor, în special al IMM-urilor. Sperăm ca şi acest parteneriat să fie la fel de eficient ca cele deja derulate’, a spus Jan-Hubert Lebed, ambasadorul Elveţiei în România.
La nivelul întregii ţări există deja multe cereri din partea unor IMM-uri care s-au interesat la filialele teritoriale ale CEC Bank despre modalităţi de creditare cu costuri reduse. Conform ministrului Grapini, creditarea prin acest program are cele mai reduse costuri din piaţă în acest moment. Programul nu are un timp prestabilit de funcţionare, mergându-se pe principiul primul venit, primul servit.