IMM-urile vor deveni consumatori-captivi, după liberalizarea preţului la gaze la 1 ianuarie 2015 – Nicolescu, CNIPMMR

Economica.net
12 12. 2014
gaze_4344566532_31238100

‘Consumatorii non-casnici, unde sunt încadrate şi societăţile de tip IMM, au beneficiat de avantajul tarifului reglementat până în luna august 2014, lună la care a fost aplicată ultima etapă de reglare a preţului, în sensul creşterii. În momentul de faţă, preţul suportat de sectorul IMM este un preţ obţinut pe principiul cerere-ofertă, respectiv aproximativ 96 lei/pe Megawatt oră. Piaţa centralizată a gazelor naturale este însă dominată de OMV Petrom Gaz, lucru care atrage după sine naşterea fenomenului de monopol. În plus, lipsa de experienţă a autorităţilor de monitorizare şi reglementare ar putea duce la reacţii întârziate în cazul unor dezechilibre a preţului. Ca atare, în condiţiile inexistenţei unor măsuri ce pot oferi soluţii alternative pentru nevoia de agent termic, se va ajunge la încadrarea consumatorilor din sectorul IMM în categoria consumatorilor-captivi, chiar şi în condiţiile în care pot schimba furnizorul mult mai uşor prin decizie unilaterală’, a spus Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, singurul instrument de intervenire asupra dezechilibrului este generat de Legea Concurenţei, prin care se poate bloca preţul pe o perioadă de maximum şase luni, scrie Agerpres.

‘Măsura poate fi luată de Guvern, dar cu avizul Consiliului Concurenţei. Problema este cine stabileşte dacă se manifestă fenomenul de dezechilibru sau este un efect normal al pieţei libere, în condiţiile în care nu există jurisprudenţă?’, a subliniat preşedintele CNIPMMR.

Acesta precizează, totodată, că este nevoie în principal de elaborarea legislaţiei secundare privind eficienţa energetică, în paralel cu evaluarea reală a consumurilor de gaze naturale din sectorul IMM şi identificarea de măsuri ce pot asigura un echilibru de negociere reală între consumator şi furnizor. De asemenea, este indicată promovarea utilizării surselor regenerabile de gen biomasă şi biogaz, ce pot conferi o independenţă din punct de vedere energetic.