Immofinanz a preluat 26% din CA Immo de la miliardarul rus Boris Mints. Ce proiecte au companiile în România

Austriecii de la Immofinanz au finalizat achiziţia unei participaţii de 26% din CA Immo, ambele companii care activează în domeniul imobiliar fiind prezente pe piaţa din România. Immofinanz a plătit 604 milioane de euro miliardarului rus Boris Mints. 
Andrada Ghira - mar, 02 aug. 2016, 10:54
Immofinanz a preluat 26% din CA Immo de la miliardarul rus Boris Mints. Ce proiecte au companiile în România

Immofinanz AG a anunţat în primăvara acestui an că a acceptat să achiziţioneze o participaţie de 26% în CA Immo de la O1 Group Ltd, deţinut de miliardarul rus Boris Mints, pentru 604 milioane de euro. Tranzacţia s-a încheiat pe 2 august 2016. 

„Am îndeplinit toate condiţiile premergătoare în cel mai scurt timp posibil şi am obţinut aprobările necesare de la autorităţile din domeniul concurenţei din şase ţări. Această achiziţie creează baza pentru fuziunea celor două companii într-unul dintre cele mai importante grupuri imobiliare din Europa. Portofoliile acestora se completează reciproc şi ne aşteptăm la sinergii substanţiale şi la o creştere a atractivităţii noului grup pe piaţa de capital, ceea ce va aduce beneficii pentru acţionarii ambelor companii”, spune Oliver Schumy, CEO Immofinanz, într-un comunicat de presă. 

Anul trecut, CA Immo şi Immofinanz nu au reuşit să achiziţioneze reciproc participaţii, după o luptă aspră între cele mai mari companii imobiliare din Austria.

Portofoliul CA Immo este alcătuit în principal din proprietăţi imobiliare comerciale în Germania, Austria şi Europa de Est.

Immofinanz, unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari din România, şi-a vândut în noiembrie întregul său portofoliu logistic fondului american de investiţii Blackstone, pentru a se concentra pe afacerile din Europa Occidentală.

În 2014 şi 2015, rezultatele Immofinanz au fost afectate de expunerea la Rusia. În august, Immofinanz a anunţat că îşi va extinde activitatea în Germania, Austria şi Polonia, după ce deprecierile de active din Rusia au provocat companiei pierderi în anul fiscal 2014.

Proprietăţi combinate în valoare de 935 de milioane de euro 

Immofinanz este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, iar proprietățile din România reprezintă 15,5% din portofoliul total al companiei. Cele 76 de proprietăți (19 investiții finalizate, 2 proiecte în dezvoltare, 9 proiecte imobiliare adiționale [apartamente destinate vânzării după finalizare] și 46 de proiecte în analiză) au o valoare de  852,5 milioane de euro (640,0 milioane de euro – investițiile finalizate, 31,2 milioane de euro – proiectele în dezvoltare, 4,7 milioane de euro – proiectele adiționale, 176,6 milioane de euro – proiectele în analiză).

Cele mai importate proiecte sunt clădirile de birouri din Bucureşti Iride Business Park, Metroffice, Băneasa Airport Tower, S-Park. Compania mai deţine şi centrele comerciale Maritimo din Constanţa, Polus Center din Cluj-Napoca, Euromall din Piteşti şi Gold Plaza Baia Mare, care vor fi rebranduite sub numele VIVO. 

CA IMMO are în construcţie un proiect de birouri pe terenul foste fabrici de pâine Spicul, din zona Podului Basarab – Orhideea Towers, în care investeşte 75 de milioane de euro. Anul trecut, CA Immo a încheiat cu succes negocierile cu BERD pentru achiziţionarea participaţiei de 35% într-un portofoliu care cuprinde terenuri şi clădiri de birouri. Valoarea terenurilor este de 25 de milioane de euro, iar portofoliul de birouri este format din opt clădiri, din care două în România – Europe House şi River Place, iar restul în Budapesta, Zagreb şi Praga. CA IMMO mai deţine clădirile de birouri Bucharest Business Park, Europe House, Opera Center 1 şi 2, iar valoare proprietăţilor deţinute în România este de 258,3 milioane de euro, potrvit celor mai recente date ale comapaniei. 

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...