Imobilele RA-APPS vor fi vândute şi prin negociere, cu 30% sub preţul de pornire şi cu plata în rate

Imobilele RA-APPS vor fi vândute la un preţ cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, dacă licitaţia se repetă, şi vor fi cedate şi prin negociere la a treia încercare de vânzare, imobilele de peste 50.000 euro putând fi plătite în rate lunare eşalonate până la trei ani cu un avans de 25%
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 12:48
Imobilele RA-APPS vor fi vândute şi prin negociere, cu 30% sub preţul de pornire şi cu plata în rate

Tinerii căsătoriți, care au fiecare vârsta de pana la 35 de ani, vor putea achita un avans cuprins între 10-25% din prețul de vânzare.

Prevederea este inclusă în ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a reglementat condiţiile de vânzare şi ocupare a imobilelor aflate în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Documentul simplifică procedura de vânzare şi plată a imobilelor RA-APPS, cu argumentul că vânzările efectiv realizate anul trecut sunt net inferioare celor preconizate şi neadoptarea acestor măsuri propuse va genera efecte negative, concretizate în continuarea și agravarea procesului de degradare și chiar distrugere a bunurilor aparținând domeniului public și privat al statului.

Conform documentului, licitația deschisă cu strigare pentru vânzarea imobilelor este valabilă dacă a fost prezentată cel puțin o ofertă la nivelul prețului de pornire, iar în cazul în care licitația a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire al licitației, se va organiza o nouă licitație, având însă prețul de pornire cu 10% mai mic față de cel stabilit, dar nu mai mic decât „valoarea de inventar” a imobilului.

În cazul în care cea de a doua licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire al licitației, se va organiza o nouă licitație, având prețul de pornire cu 20% mai mic față de cel stabilit, dar din nou nu mai mic decât „valoarea de inventar” a imobilului.

În toate cazurile, licitația se adjudecă în favoarea celei mai bune oferte din punct de vedere valoric. La oferte egale, va fi declarat câștigător al licitației titularul unui contract de locațiune, concesiune, locație de gestiune, asociere în participație sau prestări de servicii încheiat potrivit legii, având ca obiect imobilul vândut în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.

Dacă cea de-a treia licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire al licitației, imobilul va putea fi vândut „prin negociere”, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30% decât prețul stabilit, dar nu mai mică decât valoarea de inventar a imobilului.

În termen de două zile lucrătoare de la înregistrarea ofertei de cumpărare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anunțul privind înregistrarea acesteia.

În cazul în care, în termenul de două zile lucrătoare de la publicarea pe site-ul RA-APPS a anunțului privind înregistrarea ofertei de cumpărare a imobilului, se înregistrează mai multe oferte, se va organiza o nouă licitație. Prețul de pornire al licitației va fi mai mic cu 30% față de cel stabilit, dar nu mai mic decât valoarea de inventar a imobilului.

Guvernul a redus totodată la jumătate, de la 60 zile la 30 zile, termenul în care trebuie semnat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului vândut şi a dublat în acelaşi timp, de la 30 zile la 60 zile, perioada în care trebuie plătit preţul imobilului achiziţionat.

În acelaşi timp, imobilul – construcție și/sau teren – al cărui preț depășește suma de 50.000 euro,va putea fi vândut cu plata în rate lunare, eşalonate pe 1-3 ani, fără termen de graţie, şi cu un avans de minimum 25% din preţul de vânzare.

Tinerii căsătoriți, care au fiecare vârsta de pana la 35 de ani, pot achita un avans cuprins între 10-25% din prețul de vânzare.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...