Avertisment : Impactul inflației pe piața serviciilor de telecomunicații se va întinde pe parcursul următorilor ani

Impactul inflației pe piața serviciilor de telecomunicații se va întinde pe parcursul următorilor ani, avetizează IDC, într-un studiu. Pe de altă parte, războiul va avea un impact pozitiv asupra piețelor din țările vecine (Polonia, Slovacia și România) care găzduiesc un număr mare de refugiați ucraineni.
Lidia Neagu - mar, 17 mai 2022, 22:05
Avertisment : Impactul inflației pe piața serviciilor de telecomunicații se va întinde pe parcursul următorilor ani

Cheltuielile la nivel mondial pentru servicii de telecomunicații și servicii de televiziune cu plată au ajuns la 1,566 de miliarde de dolari în 2021, o creștere de 1,6% de la an la an, potrivit unui studiu al IDC. IDC estimează că în 2022 cheltuielile pentru serviciile de telecomunicații și serviciile de televiziune cu plată să crească cu 1,4% și să ajungă la un total de 1,588 miliarde de dolari.

”Inflația ar trebui să aibă un impact pozitiv nominal asupra acestei piețe: operatorii își vor crește tarifele, clienții vor plăti mai mult, iar valoarea totală a pieței ar trebui să crească mai repede decât se aștepta anterior. Cu toate acestea, inflația generează, de asemenea, o deteriorare a puterii de cumpărare a consumatorilor și a companiilor, provocând astfel o scădere a cererii. Este de remarcat faptul că impactul inflației pe piața serviciilor de telecomunicații se va întinde pe parcursul următorilor ani. Acest lucru se datorează faptului că o proporție mare de utilizatori au contracte pe doi ani cu operatorii care garantează tarife stabile până la expirarea contractelor. Aceasta înseamnă, de asemenea, că efectele inflației vor fi inițial mai mari pe piețele cu o proporție mai mare de clienți care preferă cartelele preplătite”, se arată în studiu.

IDC precizează că războiul din Ucraina va avea un efect negativ asupra pieței serviciilor de comunicații din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

”Acesta va afecta în primul rând piața ucraineană, care va înregistra un declin considerabil din cauza infrastructurii de rețea distruse și a numărului mare de persoane care vor părăsi țara. Piața rusă va scădea, de asemenea, deoarece cererea locală va fi sub presiune din cauza recesiunii cauzate de sancțiunile internaționale. Pe de altă parte, războiul va avea un impact pozitiv asupra piețelor din țările vecine (Polonia, Slovacia și România) care găzduiesc un număr mare de refugiați ucraineni”.

În plus, pandemia COVID-19 nu s-a încheiat încă, mai notează autorii analizei. Blocajele actuale din China și o posibilă apariție a unor noi variante ale virusului în restul lumii ar putea aduce un impact suplimentar pe piață, în primul rând în secțiunea serviciilor de date fixe pentru întreprinderi. Deși valurile anterioare de COVID nu au afectat în mod drastic piața mondială a serviciilor de telecomunicații, întreruperile aferente ale lanțului de aprovizionare la nivel mondial cauzează deja penurii de echipamente pentru utilizatorii finali și pentru rețele, creând astfel noi preocupări pentru furnizori. Toate acestea contribuie la previziunile conservatoare ale IDC.

Potrivit aceleași surse, industria serviciilor de telecomunicații a rămas foarte stabilă în timpul pandemiei COVID-19. Mai mult decât atât, a acționat ca o coloană vertebrală a economiei globale, permițând oamenilor să comunice, să se distreze și să își desfășoare activitatea în timp ce erau blocați în casele lor.

„Redresarea economică din 2021 a stimulat avansul pieței și a dus la rate de creștere mai mari decât cele așteptate, dar aceleași forțe care au tras piața în sus o pot împinge și în jos”, a declarat Kresimir Alic, director de cercetare, Worldwide Telecom Services la IDC. „La fel ca și alte piețe, această piață nu este imună la schimbările în tendințele economice și forțe precum inflația și recesiunea ar putea schimba rapid forma curbei. Inflația are deja loc, iar economiile au început să încetinească – din acest motiv, viziunea noastră asupra pieței rămâne prudent optimistă.”

Anul 2021 a fost caracterizat de redresarea rapidă a economiei mondiale după recesiunea cauzată de pandemia COVID-19. Acest mediu favorabil a dus la o creștere suplimentară a cheltuielilor pentru serviciile de telecomunicații, astfel încât valoarea totală a pieței mondiale a crescut ușor mai repede decât se prevăzuse inițial.

Această tendință a fost comună pentru toate regiunile globale: piața din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) a crescut cu 0,2 puncte procentuale mai repede decât se preconiza în octombrie 2021; Asia/Pacific a crescut cu 0,5 puncte procentuale mai repede; iar America a crescut cu un punct procentual mai repede.

Creșterea peste așteptări a fost înregistrată, de asemenea, în toate segmentele tehnologice, cu excepția televiziunii cu plată, ceea ce este logic, deoarece oamenii au putut petrece mai mult timp în afara locuințelor lor și, prin urmare, unii au decis să anuleze abonamentele la pachetele TV achiziționate în timpul blocajelor.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...