Impactul reducerii TVA: mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,5%, serviciile cu 2%, mai puţin decât ar fi trebuit

Ieftinirile produselor nealimentare şi ale serviciilor au fost de mai mica amploare decât ar fi fost dacă scăderea TVA de la 24% la 20% s-ar fi transpus integral în preţuri.
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 07:23
Impactul reducerii TVA: mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,5%, serviciile cu 2%, mai puţin decât ar fi trebuit

„Începând din 2016, cota generală de TVA a fost scăzută de la 24% la 20% pentru toate bunurile și serviciile comercializate la nivelul României. Datorită ariei largi de cuprindere a acestei măsuri, cât și a eterogenității produselor și serviciilor afectate de această măsură, evaluarea impactului acesteia asupra prețurilor se poate realiza cel mai simplu prin analizarea evoluției Indicelui prețurilor de consum pe categoriile de bunuri și servicii care îl compun. De asemenea, o transpunere integrală a reducerii TVA în prețuri ar echivala cu o scădere a prețurilor de doar 3,2% în ianuarie comparativ cu luna decembrie”, se arată în raportul „Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale” 2016, elaborat de Consiliul Concurenţei.

Potrivit anchetei Consiliului Concurenţei, preţurile au scăzut însă mai puţin.

Iată ce spune Consiliul:

„Începând cu luna ianuarie s-a înregistrat o reducere a prețurilor atât pentru mărfurile nealimentare cât și pentru servicii. În cazul serviciilor, ajustarea prețurilor s-a realizat mai lent decât în cazul mărfurilor nealimentare, fiind necesare două luni pentru a se observa efectul integral, însă reducerea totală a fost mai intensă.
La jumătatea anului curent, prețurile medii ale mărfurilor nealimentare se situau cu aproximativ 1,5% sub nivelul celor din decembrie 2015, în timp ce tarifele medii ale serviciilor erau cu aproximativ 2% mai scăzute decât cele de la finalul anului trecut”, se arată în raport.

Mai mult, majoritatea mărfurilor nealimentare au consemnat scăderi de preţ mai mici de 1%. Iată ce spune, în detaliu, Consiliul Concurenţei

„Pentru majoritatea mărfurilor nealimentare, prețurile au scăzut cu valori sub 1%. Scăderi cuprinse între 1% și 2% se remarcă în cazul ceasurilor, aparatelor audio-video, articolelor sportive, articolelor de igienă și cosmeticelor și autoturismelor și pieselor deschimb. Combustibilul a înregistrat o scădere semnificativă a prețului în primele luni ale anului. Această evoluție a fost puternic influențată și de reducerea cotației petrolului. Cu toate acestea, se poate observa o reducere mai accentuată a prețului cu taxe comparativ cu cel fără taxe în primele două săptămâni ale lunii ianuarie , înainte de scăderea puternică a prețului petrolului, indicând astfel o astfel o transmitere în prețul combustibililor a reducerii TVA. În cazul tutunului și țigărilor scăderea de TVA a fost compensată de creșterea accizei (care de regulă se realiza în luna aprilie), astfel încât impactul cumulat asupra prețurilor a fost nul.

Dintre mărfurile nealimentare, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în sectorul energetic, unde gazele, energia termică și energia electrică au cunoscut reduceri ale prețurilor cuprinse între 3,5 și 4,9%. Prețul gazelor era cu 4,26% mai scăzut în iunie față de decembrie 2015, în timp ce energia termică era cu 3,5% mai ieftină comparativ cu aceeași perioadă. Energia electrică a înregistrat cea mai mare reducere, de 4,9% în iunie față de decembrie 2015. În cazul energiei electrice, pe lângă reducerea TVA, scăderea de preț a fost suplimentată și de diminuările cu aproximativ 8-10% ale tarifelor de distribuție. Astfel, chiar dacă din ianuarie a urmat o nouă rundă de liberalizare a pieței, efectul total asupra prețului s-a manifestat în sensul reducerii”, se arată în raport. 

Grupa serviciilor a consemnat creşteri de preţuri, în ansamblu.

„În cazul serviciilor, în aproximativ jumătate dintre categoriile incluse în calculul IPC se remarcă o ușoară creștere, cuprinsă între 0 și 0,50%, chiar și după reducerea TVA. Cu toate acestea, există categorii care au înregistrat reduceri ale tarifelor”, se arată în raport.

„Transportul urban a înregistrat o scădere de aproximativ 0,60% comparativ cu transportul interurban care a înregistrat o diminuare a tarifelor medii de 0,47%. (…).  Și serviciile de telefonie au avut un mic decalaj de ajustare a tarifelor, însă începând cu luna februarie, tarifele medii au fost mai scăzute decât anul trecut, la jumătatea anului fiind cu 2,8% mai ieftine. Reducerea semnificativ mai mare în cazul serviciilor de telefonie față de alte servicii, altele decât cele reglementate, sugerează faptul că în acest sector intensitatea concurenței pe care operatorii o resimt este mai mare. De asemenea, serviciile de apă, canal și salubritate au înregistrat o scădere a tarifelor de aproximativ 8% începând cu luna ianuarie a anului curent”, se arată în raportul Consiliului.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...