Impactul tehnologiei asupra producției auto. Fabricile de mașini au atins borna de 1 milion de angajați roboți

În ultimii ani, avansul tehnologic a făcut ca roboții să fie din ce în ce mai avansați și capabili să efectueze o gamă largă de activități, inclusiv sarcini complexe și de precizie. Aceasta a dus la o creștere semnificativă a utilizării roboților în industria de producție, dar și în alte sectoare. Sectorul auto, însă, contribuie cel mai mult la creşterea numărului de roboţi, urmată de electrice şi electronice. În prezent, în fabricile constructorilor de mașini lucrează un milion de roboți, bornă care a fost atinsă la sfârșitul primului trimestru.
Lidia Neagu - sâm, 22 apr. 2023, 16:37
Impactul tehnologiei asupra producției auto. Fabricile de mașini au atins borna de 1 milion de angajați roboți

„Industria auto, efectiv, a inventat producția automatizată”, spune Marina Bill, președintele Federației Internaționale de Robotică. „Astăzi, roboții joacă un rol vital în a permite tranziția acestei industrii de la motoarele cu combustie la energia electrică. Automatizarea robotizată îi ajută pe producătorii de automobile să gestioneze schimbările masive ale metodelor și tehnologiilor de fabricație stabilite de mult timp.”

În industria auto, roboții sunt folosiți pentru a efectua sarcini precum sudarea, lipirea, asamblarea și vopsirea componentelor. Aceste sarcini pot fi foarte periculoase pentru muncitorii umani și pot necesita echipament special de protecție, în timp ce roboții pot efectua aceste sarcini cu ușurință. În plus, utilizarea roboților în producția auto poate duce la o producție mai rapidă și mai precisă, ceea ce poate duce la creșterea productivității și a calității produselor.

Densitatea roboților în industria auto

Densitatea roboților este un indicator-cheie care ilustrează nivelul actual de automatizare în principalele economii producătoare de automobile.

În Coreea de Sud, în 2021 erau în funcțiune cei mulți roboți de pe glob: 2.867 de roboți industriali la 10.000 de angajați. Germania se află pe locul al doilea, cu 1.500 de unități, urmată de Statele Unite care numără 1.457 de unități și Japonia cu 1.422 de unități la 10.000 de lucrători.

Cel mai mare producător auto din lume, China, are o densitate de roboți de 772 de unități, dar recuperează rapid decalajul. În decurs de numai un an, noile instalații de roboți din industria auto chineză aproape că s-au dublat, ajungând la 61.598 de unități în 2021- reprezentând 52% din totalul de 119.405 unități instalate în fabricile din întreaga lume.

În România, cele mai recente date oferite, în 2021, de compania Universal Robots, arată că avem o densitate de 21 de roboţi la 10.000 de angajaţi în toate sectoarele. Cererea pentru roboţi colaborativi este determinată în principal de industria auto, cu o cotă de peste 55% din numărul total de instalări, Ford Craiova și Alseca Engineering, fiind printre companiile care au instalat coboți în fabricile de la noi din țară.

Vehiculele electrice stimulează automatizarea

Obiectivele politice ambițioase pentru vehiculele electrice forțează industria auto să investească. Uniunea Europeană a anunțat planuri de a pune capăt vânzării de vehicule care poluează aerul până în 2035. Totodată, Guvernul SUA își propune să atingă un obiectiv voluntar de 50% din cota de piață pentru vânzările de vehicule electrice până în 2030, iar toate vehiculele noi vândute în China trebuie să fie alimentate cu „energie nouă” până în 2035. Jumătate dintre acestea trebuie să fie electrice, cu pile de combustie sau plug-in hybrid – restul de 50%, vehicule hibride.

”Majoritatea producătorilor auto care au investit deja în roboți industriali tradiționali pentru asamblarea de bază investesc acum și în aplicații colaborative pentru asamblarea finală și sarcini de finisare. Furnizorii de piese auto de nivelul doi, mulți dintre aceștia fiind întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), sunt mai lenti în a adopta automatizarea completă”, arată Federația Internațională de Robotică.

Cu toate acestea, instituția se așteaptă ca acest lucru să se schimbe pe măsură ce roboții devin mai mici, mai adaptați, mai ușor de programat și mai ieftini.

Potrivit sursei citate, stocul de roboți operaționali din întreaga lume a atins un nou record de aproximativ 3,5 milioane de unități, în timp ce valoarea instalărilor a atins circa 15,7 miliarde de dolari.
Te-ar mai putea interesa și
Scurtă istorie a anului 2024. Inflație, revolte și schimbări de raporturi de putere mai peste tot în lume
Scurtă istorie a anului 2024. Inflație, revolte și schimbări de raporturi de putere mai peste tot în lume
Inflația a scăzut în majoritatea economiilor din lume în 2024, dar alegătorilor nu le-a păsat. Supărați de creșterea puternică a prețurilor pentru orice, de la ouă la energie în ultimii......
Cel mai mare baraj hidroenergetic din lume va fi construit în China
Cel mai mare baraj hidroenergetic din lume va fi construit în China
China a aprobat construcţia a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, demarând un proiect ambiţios la ...
Isaac Herzog, președintele Israelului, a cerut ca acordul privind ostaticii să fie încheiat indiferent de mijloace
Isaac Herzog, președintele Israelului, a cerut ca acordul privind ostaticii să fie încheiat indiferent de mijloace
Preşedintele israelian Isaac Herzog le-a cerut miercuri liderilor ţării să se încheie „prin toate mijloacele" un acord ...
Ducele de Luxemburg, Henri, va ceda puterea fiului său în octombrie 2025
Ducele de Luxemburg, Henri, va ceda puterea fiului său în octombrie 2025
Abdicarea Marelui Duce de Luxemburg este din ce în ce mai clară. Henri de Luxembourg, care în iunie anul trecut a schiţat ...