Implementarea codurilor şi independenţa justiţiei, discutate de ministrul Justiţiei cu experţii CE

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a discutat, luni, cu o delegaţie a Comisiei Europene, în cadrul misiunii de evaluare pe care aceasta o efectuează în România, despre independenţa justiţiei, procesul de modificare a Constituţiei şi implementarea noilor coduri.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 13:08
Implementarea codurilor şi independenţa justiţiei, discutate de ministrul Justiţiei cu experţii CE

Delegaţia Comisiei Europene a venit în România pentru misiunea de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care are loc în perioada 23-27 septembrie.

În cadrul întâlnirii de la Ministerul Justiţiei (MJ) au fost discutate aspecte referitoare la procesul de modificare a Constituţiei, independenţa justiţiei şi integritatea sistemului judiciar, implementarea noilor coduri, implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie şi elaborarea noului document strategic de dezvoltare a sistemului judiciar, se arată într-un comunicat de presă al MJ, remis agenţiei MEDIAFAX.

„Ministrul Justiţiei a trecut în revistă principalele măsuri întreprinse în ultimele luni în domeniile circumscrise condiţionalităţilor Mecanismului de cooperare şi verificare, precum: finalizarea procesului de adoptare în Parlament a pachetului legislativ în materie penală; dialogul instituţionalizat cu societatea civilă în domeniul justiţiei; asigurarea resurselor necesare finanţării sistemului judiciar; adoptarea, de către Guvern, a proiectului de lege privind eliminarea dreptului magistraţilor condamnaţi pentru fapte de corupţie de a beneficia de pensii de serviciu”, se mai arată în comunicat.

Cu acest prilej, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a subliniat că printre măsurile întreprinse în ultimele luni se numără şi asigurarea stabilităţii conducerii la vârful Ministerului Public şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, continuarea implementării Strategiei naţionale anticorupţie, crearea premiselor pentru înfiinţarea Tribunalului Comercial Bucureşti, aprobarea finanţării pentru demararea proiectului Justice district, lansarea dezbaterilor publice asupra Codului insolvenţei şi prezentarea sa în Guvern şi elaborarea unui prim proiect al Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar.

La reuniune au mai participat secretari de stat şi echipa tehnică a ministerului care gestionează domeniile vizate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Pe parcursul misiunii de evaluare, experţii Comisiei Europene vor purta discuţii cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Afacerilor Interne şi Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Experţii Comisiei Europene vor avea întâlniri în teritoriu şi cu reprezentanţi de la nivel local ai instituţiilor implicate în procesul de reformă a sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...