Implementarea programului Start-Up Nation 2017 va fi finalizată în perioada martie-aprilie 2018

Economica.net
02 02. 2018
startup_675849357649_81560900

Radu Oprea a analizat, împreună cu secretarul de stat Adrian Dobre şi partenerii ministerului în implementarea programului Start-Up Nation, stadiul proiectelor acceptate la finanţare în ediţia 2017 şi măsurile de fluidizare şi creştere a numărului de deconturi încheiate.

La discuţii au participat reprezentanţi ai CEC Bank, BCR, Băncii Transilvania, Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM şi Fondului Român de Contragarantare.

‘Start-Up Nation a născut o extraordinară aşteptare în mediul de afaceri, iar noi trebuie să livrăm un program de succes real pentru întreprinzătorii care aplică. Am înregistrat o serie de disfuncţionalităţi şi avem datoria de a le îmbunătăţi. Pregătim ediţia 2018 a Start-Up Nation şi vă propun să avem o comunicare mult mai aplicată şi concentrată, astfel încât să putem identifica şi remedia rapid orice sincopă care apare pe circuitul de implementare a programului’, a precizat Oprea, citat în comunicat.

Au fost analizate, cu această ocazie, şi aspectele identificate de parteneri pe parcursul implementării Start-Up Nation 2017, care au îngreunat funcţionarea programului, convenindu-se asupra necesităţii eliminării acestora pentru perfecţionarea ediţiei 2018.

Totodată, partenerii de implementare au adoptat o serie de măsuri de ameliorare a gradului de conformare a aplicanţilor, dar şi de creştere a numărului de dosare procesate, în special pe zona de garantare şi contragarantare a creditelor, cum ar fi, de exemplu, suplimentarea schemei de personal care gestionează programul Start-Up Nation.

În urma analizei derulării programului Start-Up Nation 2017, partenerii au estimat finalizarea implementării acestuia în perioada martie-aprilie 2018.

La această dată, sunt aprobate 4.290 de credite-punte, din care 1.418 la BCR, 1.684 la Banca Transilvania şi 1.188 la CEC. Au fost transmise la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri un total de 3.754 de planuri de afaceri, din care 1.764 au fost aprobate. La bănci au rămas în analiză 383 de dosare.

Până la această dată, la Agenţiile pentru IMM, Atragere de Investiţii şi Promovare Export au fost depuse documentele de către beneficiari, pentru plata efectivă, 862 deconturi, ceea ce înseamnă că beneficiarii care au semnat acorduri de finanţare au finalizat achiziţia.

Dintre acestea, 595 au fost aprobate la nivelul agenţiilor, 453 au fost plătite, 142 sunt în certificare (vizita la faţa locului) la băncile partenere şi 267 în verificări şi clarificări în cadrul Agenţiilor teritoriale.