Ce alimente importăm din țări cu coronavirus? Top 10

Avalanșa de cumpărători de magazine a dat peste cap activitatea retailerilor care s-au văzut nevoiți să scoată din depozite mult mai multă marfă decât în mod obișnuit. Stocurile trebuie refăcute, ceea ce presupune în foarte multe situații importuri, pentru că, din punct de vedere alimentar, România este dependentă de restul lumii. ECONOMICA.NET a analizat pe ce categorii de produse ar putea apărea dificultăți de aprovizionare, urmare a situației dificile în care se află Italia, Franța, Germania și Spania din cauza coronavirus. Autoritățile și retailerii spun că nu  există probleme.
Alina Stanciu - joi, 12 mart. 2020, 19:23
Ce alimente importăm din țări cu coronavirus? Top 10

Din punct de vedere alimentar, România este dependentă de importurile la produsele de bază precum unele tipuri de carne (porc), lactate (branză), legume și fructe – mai ales în extrasezon. Iar mare parte din importuri vin chiar din statele unde sunt cele mai mari probleme din cauza coronavirus: Italia, Spania, Franța și Germania. Pentru a da o dimensiune, acestea au trimis anul trecut o cantitate totală de aproximativ 1,48 de milioane de tone de produse agroalimentare. Reprezintă în jur de 22,5% din cantitatea totală importată, de 6,5 milioane de tone, după cum reiese dintr-o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informațiilor trimise de către Institutul Național de Statistică.

Pe tipuri de alimente, analiza anului anterior indică faptul că am putea avea probleme de aprovizionare din cele patru state analizate cu produse de brutărie, paste, carne de porc (vin din Italia), citrice, cartofi, banane, brânză, cafea sau ciocolată. Aceasta mai ales că transportatorii au probleme cu personalul aflat în carantină sau afectat de COVID-19.

Cel mai problematic ar putea fi la carnea de porc unde România are deficit mare, urmare a pestei porcine africane, coroborat cu investițiile insuficiente în anii anteriori apariției PPA. Din cele patru state cu coronavirus analizate de ECONOMICA.NET, România a cumpărat anul trecut peste 250.000 de tone de carne de porc.

Din punct de vedere valoric, anul trecut am adus de peste granițe, din toate țările, carne de porc în valoare de 648,1 milioane de euro, fructe (473,8 milioane de euro), lapte şi produse lactate (406,6 milioane de euro) şi legume (399,3 milioane de euro).

Mai jos, am detaliat ce produse alimentare importăm din fiecare stat membru cu probleme grave generate de Covid-19.

 

Ce spun autoritățile, producătorii și retailerii

Autoritățile, dar și retailerii și producătorii anunță că nu există probleme de aprovizionare cu alimente. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, dar și lanțuri de magazine au făcut în mai multe rânduri apel la calm întrucât nu sunt probleme cu aprovizionarea.

Mesajul a fost reiterat ieri și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară care a anunțat că, în urma discuțiilor cu jucătorii din industria alimentară, comercianți și producători, au constatat că nu există probleme cu aprovizionarea.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face apel la calm către populație și informează că stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetățenilor. Conducerea ANSVSA a avut discuții în acest sens cu reprezentanţii industriei alimentare care au asigurat că există stocuri suficiente de materie primă și că producția se desfășoară în ritmul și parametrii normali. Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentară, capacitatea de producție a acestora este mai mare decât cererea actuală.”

„Discuții referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc și cu reprezentanții Marilor Rețele Comerciale, care au asigurat, la rândul lor că există stocuri suficiente de produse alimentare și că magazinele se aprovizionează în permanență. Marile magazine funcționează cu un stoc de rulaj, iar, în funcție de cererea zilnică, își ajustează stocurile și producția”, mai spune ANSVSA.

„În momentul de față, la operatorii economici din domeniul alimentar și pe platformele logistice ale marilor magazine, există cantitățile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă.”

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...