Impactul războiului din Ucraina asupra schimburilor comerciale cu porumb și floarea-soarelui, cele mai vândute mărfuri românești la export

România, cel mai mare producător de porumb și floarea-soarelui din UE, importă masiv din Ucraina. Cantătățile aduse de peste granițe în primele 11 săptămâni ale acestui an sunt și de peste 600 de ori mai mari față de anii precedenți.
Alina Stanciu - lun, 13 mart. 2023, 22:16
Impactul războiului din Ucraina asupra schimburilor comerciale cu porumb și floarea-soarelui, cele mai vândute mărfuri românești la export

În primele 11 săptămâni ale acestui an, România a cumpărat din Ucraina aproximativ 678.800 de tone de porumb, adică de șase ori mai mult decât s-a importat în tot anul comercial 2021/2022 (iunie 2021-iulie 2022), indică ultimele date ale Comisiei Europene. În perioada ianuarie-martie 2022 importurile de porumb din Ucraina au fost de 9.869 de tone, față de 53 de tone în perioada similară a lui 2021.

În plus, în aceeași perioadă, țara noastră a mai importat 52.878 de tone de porumb din Republica Moldova, față de 47.371 tone cu un an în urmă.

România este principalul producător și exportator de porumb al UE, cu livrări către statele non membre de 714.408 tone în primele 36 săptămâni ale acestui an comercial.

Creștere de 605 ori a importurilor de semințe de floarea-soarelui

Importuri masive, de 99.312 tone în primele 11 săptămâni ale anului, față de 164 în perioada similară a anului trecut (creștere de 605 ori) au fost raportate și la semințele de floarea-soarelui. Aceasta deși România era, conform datelor din 2021, cel mai mare producător european de semințe de floarea-soarelui.

De altfel, în toată Europa importurile de semințe de floarea-soarelui din Ucraina au crescut în acest an comercial (iunie 2022-iulie 2023) cu 4.130%, până la 1,3 milioane de tone. Statul vecin a devenit astfel cel mai mare furnizor de semințe pentru statele membre, cu 87% din cantitățile aduse din afara granițelor sale, în contextul în care, media ultimilor cinci ani indică o cotă de numai 9%. Marele perdant, e Republica Moldova, care a rămas cu o „felie” de numai 8% comparativ cu 43% în trecut.

Conform datelor din primele 36 de săptămâni ale anului în curs, România este al doilea cel mai mare exportator de semințe de floarea-soarelui al UE, cu o cantitate livrată de 111.137 de tone. Bulgaria, liderul pieței de export, a vândut 127.603.

84% din uleiul non-UE din România este din Ucraina

În 2019, înaintea războiului de la granițe dar și înainte de pandemia cu COVID-19, Ucraina, cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, asigura aproximativ 40% din importurile de ulei de floarea-soarelui ale României (import din țări terțe). Acum, în acest an comercial, 84,7% din importurile de ulei de floarea-soarelui vin din Ucraina.

Mai exact, potrivit datelor Comisiei Europene, în perioada iulie-decembrie 2022, România a cumpărat din statul vecin 37.776 de tone de ulei de floarea-soarelui, de 93,5 ori mai mult decât în perioada similară a anului comercial 2019 și de 7,5 ori mai mut decât în perioada iunie-decembrie 2020.

În plus, numai în primele 11 săptămâni ale acestui an calendaristic, importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina au ajuns la  6.600 de tone, spre deosebire de ianuarie-martie 2022 când importurile au fost de 1.330 de tone. Cu un an înainte, importurile fuseseră de 61 de tone de ulei.

România a cumpărat ulei și din Republica Moldova, respectiv peste 1300 de tone.

 

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gazprom a anunțat: Va opri livrările de gaze către Republica Moldova pe 1 ianuarie, dimineață
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile......
Prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Vladimir Putin a recunoscut că apărarea antiaeriană rusă era în acțiune miercuri când aeronava a încercat să aterizeze la Groznîi
Prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Vladimir Putin a recunoscut că apărarea antiaeriană rusă era în acțiune ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut sâmbătă, potrivit Kremlinului, că apărarea antiaeriană rusă era în ...
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni europene
Moscova a extins substanțial lista cu oficiali din UE cărora le interzice intrarea în Rusia, ca răspuns la ultimele sancțiuni ...
Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a răspuns noului pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene extinzând ...
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministerul Dezvoltării a alocat 50 de milioane de lei pentru finalizarea construirii a 22 de creșe
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat documentele de finanţare pentru ...