Important pentru șoferi. Se schimbă radical regulile RCA: decontare directă obligatorie, termene de plată strânse, capac la prețurile din service

După ce în Parlament au ajuns mai multe propuneri și variante pentru modificarea legii 132/2017, a RCA, Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților a fost desemnată să se ocupă cu centralizarea tuturor propunerilor și coordonarea procedurilor pentru construirea unui proiect de lege omogen, care să ajungă la vor, în plen. ECONOMICA.NET a obținut cea mai nouă variantă a proiectului, cea care reunește toate amendamentele propuse comisiilor de specialitate. Pe lângă modificările impuse de Comisia Europeană ori cele propuse de ASF, despre care ECONOMICA.NET a mai scris pe larg, se remarcă readucerea în actualitate a prețului de referință pentru ora de manoperă practicată de service-uri.
Important pentru șoferi. Se schimbă radical regulile RCA: decontare directă obligatorie, termene de plată strânse, capac la prețurile din service

Cu mențiunea că toate aceste amendamente trebuie votate pentru a deveni literă de lge, vă prezentăm, mai jos cele mai importante modificări aduse legii RCA.

O cronologie a discuțiilor și chiar conflictelor care au avut loc în jurul acestor modificări puteți urmări AICI


AICI puteți vedea modificările mai vechi, impuse de Comisia Europeană, incluse de Guvern într-un proiect de lege, votate deja de Senat și rămase și în forma actuală a proiectului de modificare a legii 132/2017, a RCA.



Mai jos, vă prezentăm cele mai importante modificări, alături de câteva scurte explicații, acolo unde este cazul:

 

Decontarea directă devine parte automată din procedurile specifice RCA. Au fost mai multe propuneri în acest sens, însă pentru proiect a fost ales un amendament al senatorului PSD Daniel Zamfir. Practic, dacă proiectul va deveni lege, reparația mașinii va fi achitată nu către asigurptorul RCA al șoferului vinovat, așa cum se întâmplă în prezent ci de către propriul asigurător al păgubitului, care urmează să își recupereze ulterior paguba de la asigurătorul șoferului vinovat. Această posibilitate este disponibilă și în prezent, însă doar sub forma unei clauze facultative și doar pentru un supliment de firmă aferent acestui produs. Nu este clar ce schimbări va aduce acest amendament, în condițiile în care piața RCA este din ce în ce mai concentrată și doar doi asigurători (Euroins și City Insurance) adună, probabil, după prima jumătate a acestui an, spre 80% din primele brute subscrise pe acest segment. Altfel spus, decontarea directă va fi, mai degrabă un „dans în doi”, cu șanse mari ca decontarea să se facă chiar în numele unei aceeași firme, în condițiile în care peste 3 milioane de mașini au RCA doar la City Insurance și circa 2,5 milioane la Euroins.

Referință pentru ora de manoperă practicată de service-uri, la nivelul unităților reparatoare de reprezentanță. Aceasta este prevederea care a generat cele mai multe discuții între service-uri și asigurători. Primii au susțin că este singura formulă care poate stopa abuzurile unor unități reparatoare, iar cei din urmă că este o propunere abuzivă în sine, putând aduce oricând un infrigement. Interesant este că nu a fost acceptat amendamentele UNSAR și BAAR(asociațiile reprezentative ale pieței asigurărilor) sau FORT(una dintre asociațiile transportatorilor) pe această temă, ci un amendament a doi parlamentari PSD. Amendamentul spune clar că, deși poate fi stabilită de către service-uri, valoarea orei de manoperă nu poate depăși valoarea practicată de reprezentanța brandului de automobil ce urmează a fi reparat.  În plus, service-urile vor fi obligate să informeze asigurătorul în legătură cu prețurile practicate. Un alt amendament, venit de una dintre asociațiile de consumatori, propune introducerea noțiunii de preț de referință pentru ora de manoperă din service-uri, dar și pentru chiria mașinii la schimb, oferită păgubitului pe timpul reparației. Referințele sunt luate tot de la service-uri de brand și de la marile firme care închiriază mașini.

RCA pe alte perioade decât 3,6 sau 12 luni, doar în condiții speciale. Comisia de industrii a venit cu amendament care propune ca polița RCA să poată fi încheiată doar pe 3,6 sau 12 luni, nu pe orice perioadă multiplu de o lună, cum este în prezent. Numărul mare al daunelor care vin din zona polițelor pe o lună (introduse în România chiar prin legea 132, în 2017) a făcut ca piața asigurărilor să susțină de mai mult timp eliminarea lor.

Termene mai strânse pentru plata daunelor.  Mai multe părți implicate, printre care și ASF, au susținut reducerea teremenelor specifice pentru gestionarea dosarelor de daună. Astfel, asigurătorul este obligat fie să transmită o ofertă de despăgubire fie să transmită un refuz motivat al despăgubirii în termen de 30 de la vizarea daunei, nu 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire, cum este în prezent. În caz contrar, el va fi obligat să achite integral pretenții păgubitului su alte reprezentanților acestuia. Același lucru se întâmplă și dacă asigurătorul nu transmite oferta în termen de 15 zile de la depunerea cererii de despăgubire. Plata se va face în 10 de la data transmiterii ofertei, nu în 10 zile de la data acceptării ofertei, cum este în prezent.

 

Proiectul propune mai multe modificări, printre care schimbarea modului de raportare a dosarelor de daună și sancțiuni mai dure pentru asigurătorii care întârzie plata. ECONOMICA.NET va reveni, zilele următoare, cu forma finală a sa și cu propunerile integrale.

Te-ar mai putea interesa și
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru....
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...