Important pentru șoferi. Premieră în RCA: Multinaționalele dau semne de viață! Cu cât au crescut prețurile și cât vei plăti acum, în funcție de vârstă și mașină
City Insurance a majorat prețurile RCA, mai ales pe segmentul persoanelor juridice, iar acest lucru, paradoxal, nu este în întregime o veste proastă. În contextul în care și Euroins anunță o politică mai prudentă, obligată de ASF, revin în topul celor mai bune prețuri pentru RCA companiile multinaționale, unele dintre ele dispărute aproape complet în ultimii 5-6 ani. Cum singurul criteriu pe care românii îl iau în calcul atunci când își cumpără o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este prețul, este de așteptat ca în următoarea perioadă să crească și vânzările firmelor multinaționale. Aceasta dacă nu vor majora la rândul lor tarifele, pentru a evita să adune prea mult RCA, deci prea multe daune. Începe să se manifeste, practic, cel puțin pe termen scurt, diversificarea pieței, adică un fenomen despre care a vorbit toată lumea, dar care a întârziat să apară, în condițiile în care concentrarea a atins niveluri fără precedent, cu City și Euroins controlând peste 75% din vânzări.
Această concentrare a dus și la apariția problemelor cu plata daunelor, cele două firme ajungând să aibă zecii de mii de procese cu service-uri și păgubiți și zeci de mii de plângeri la ASF. Acesta este contextul în care o creștere de prețuri din partea City este și o veste bună, având în vedere că celelalte firme sunt plătitori mai buni.
AICI despre problemele City Insurance
AICI despre oferta Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru a cumpăra City Insurance
Mai multe oferte de preț analizate de Economica.net arată că, pe segmentul persoanelor juridice (microbuze, mașini de marfă și chiar camioane), City Insurance a făcut un pas mare înapoi, majorând prețurile cu până la 25-30% și lăsând astfel în față companii ca Allianz Țiriac sau Omniasig, tradițional mai puțin preocupate de această linie de asigurări.
Anterior acestor majorări, decise probabil în urma analizei făcute de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), aceeași instituție aflată sub aripa ASF a decis să renunțe la ofertele speciale care plasau City pe locul 1, cu un preț fără concurență, în cazul camioanelor de peste 16 tone.
Creșteri de 8-10% la persoane fizice (deocamdată) și majorări masive la persoane juridice
Calculațiile de preț analizate de Economica.net arată că City Insurance nu mai este lider pe toate segmentele de persoane fizice și a pierdut această poziție pe toate segmentele de vehicule comerciale sau autovehicule înmatriculate pe firmă.
Gheorghe Grad, managing partner al Renomia SRBA Insurance Broker, unul dintre intermediarii de top din România, spune că City se menține în topul vânzărilor ” având în vedere că oamenii se uită aproape exclusiv la preț” și că, pe segmentul persoanelor fizice ” sunt unele majorări, dar cu sub 10%”.
Informația este confirmată și de datele analizate de noi, cu mențiunea că există segmente unde creșterile sunt mai mari. Pe un calcul concret , un șofer de 39 de ani, care conduce o mașină cu motor de 1,6 litri, în București, ar trebui să plătească acum, pentru clasa de bonus malus B0, circa 945 de lei pentru un RCA la City Insurance. În urmă cu un an, aceeași poliță costa 770 de lei și plasa City pe prima poziție, ca preț. Acum, cea mai bună ofertă este la Allianz Țiriac , care cere 780 de lei.
Pe de altă parte, un șofer de 54 de ani , care conduce un Golf Diesel cu motor de 1,9 litri va plăti, la City, în clasa de bonus B6, deci cu o reducere de 26% față de tariful standard, 702 lei, cu 10% mai mult decât la începutul acestui an. Oferta City este cea mai bună, însă Grawe cine la o diferență foarte mică, cu 751 de lei și o ofertă mai bună în cazul în care șoferul optează pentru decontarea directă, adică să ia banii de la propriul asigurător RCA în caz de accident.
Un șofer de 59 de ani ce conduce o mașină de 1,4 litri cu clasa B8, adică reducere de 50%, ar plăti 232 de lei la Euroins și 233 de lei la City Insurance. Și aici City a crescut și a pierdut prima poziție.
În cazul vehiculelor comerciale lucrurile sunt mult mai clare, pasul înapoi al City Insurance fiind unul substanțial. De această zonă Euroins nu a părut foarte interesată niciodată astfel că, în aces moment, cele mai bune oferte sunt de la Allianz Țiriac și Omniasig.
O dubiță Volkswagen LT 30, cu clasa B3, poate fi asigurată cu 826 de lei la Allianz Țiriac, 874 de lei la Omniasig și 911 lei la City Insurance (care a operat o majorare de peste 20%) față de începutul acestui an.
Un camion de 40 de tone tot cu clasa B3 poate fi asigurat cu 3.156 de lei la Allianz Țiriac, 3.310 lei la Omniasig și 5.652 de lei la City Insurance.
Un Ford Tranzit cu B0 poate fi asigurat cu 1.765 de lei la Allianz Țiriac și peste 2.000 de lei la City.
Aceleași diferențe de preț i aceleași creșteri în cazul City apar pe toate categoriile de vehicule comerciale analizate de Economica.net. Menționăm că datele consultate de noi se referă la cazuri concrete, nu doar la simulări.