În jur de un milion de mașini asigurate RCA la societatea falimentară City Insurance circulă acum pe străzile din România, iar peste 500.000 vor avea încă polița în vigoare pe 10 mai, data când asigurările din portofoliul City Insurance vor fi denunțate obligatoriu de către lichidator, societatea CITR Filiala Cluj, arată datele consultate de Economica.
Situația nu este deloc plăcută pentru Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va trebui să achite daunele ce vor fi provocate în continuare de asigurații City Insurance și nici pentru șoferii păgubiți implicați în accidente, care vor trebui să aștepte perioade lungi de timp pentru a încasa dauna.
Pe de altă parte, cei care au o asigurare în vigoare nu au multe motive să o denunțe și să își încaseze partea din primă proporțională cu lunile rămase până la expirarea poliței, având în vedere că prețurile au crescut, după falimentul City.
În același timp și probabilitatea ca lichidatorul, CITR Filiala Cluj, să decidă să denunțe polițele înainte de 10 mai (data când ele vor trebui denunțate automat, potrivit legii) este destul de redusă, având în vedere atât numărul mare de polițe rămase încă în vigoare cât și modificările legislative care fac denunțarea mult mai complicată decât la precedentele falimente. Conform informațiilor noastre, CITR merge pe un scenariu de bază în care denunță portofoliul doar la expirarea celor 90 de zile de la declararea falimentului, termen prevăzut de lege.
Tribunalul București a decis, pe 9 februarie, să deschidă procedura de lichidare în cazul City Insurance, fost lider al pieței asigurărilor cu peste 3 milioane de clienți doar pe zona RCA.
Șoferii păgubiți în accidente provocate de asigurații City Insurance vor trebui să se adreseze pentru plata daunei celor de la FGA
Problema este că FGA plătește dosarele în funcție de data la care au fost făcute solicitările, iar în cazul City deja există o listă cu cel puțin 70.000 de oameni care au solicitat plata unor daune în baza polițelor City Insurance. Oricât de rapid ar încerca FGA să rezolve aceste dosare, o daună înregistrată acum are toate șansele să fie plătită după luni de zile, având în vedere că numărul de specialiști contractat de FGA este totuși limitat, dar și că procedurile sunt mult mai laborioase decât în cazul unei daune normale, înregistrate la o firmă de asigurări.