Economica anunța, zilele trecute, în premieră, că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis Parlamentului un set de propuneri de modificare a legii care include și obligativitatea ca asigurătorii să vândă RCA în rate. Proiectul va deveni literă de lege probabil anul acesta, însă până atunci vestea proastă pentru șoferi, mai ales pentru cei care conduc mașini din categorii cu risc ridicat și pentru cei care nu se încadrează într-o clasă de bonus, este că nicio firmă de asigurare din România nu mai vinde în rate.
Motivul pentru care asigurătorii au renunțat la acest sistem, altfel foarte utilizat mai ales după explozia prețurilor în contextul falimentului City Insurance, este nivelul ridicat al fraudei. Concret, bună parte dintre clienți plăteau o singură rată și „uitau” să plătească și restul, profitând de faptul că procedura de anulare a poliței de către asigurător este destul de greoaie, deci reușeau să circule în legalitate pe toată perioada înscrisă în poliță plătind doar o parte din prima asumată. Astăzi doar anumiți clienți persoane juridice și doar în situații absolut speciale, în general când sunt clienți vechi ai unei companii și decid să reînnoiască polița la respectiva companie, mai pot accesa RCA în rate.
Pe piață, există totuși, o variantă care permite cumpărarea în rate, chiar dacă nu direct de la asigurător. Mai mult, plata se poate întinde până la 6 tranșe, dacă respectivii clienți plătesc un cost suplimentar.
Cum poți cumpăra RCA în rate, chiar dacă firmele de asigurare refuză să mai folosească acest sistem
Una dintre băncile mici din România, TBI Bank, a realizat un partneriat cu un broker, Otto Broker, pentru a putea vinde RCA în rate. ”
” TBI Bank a încheiat un parteneriat cu Otto Broker, prin care clienții pot cumpăra asigurări prin soluția Buy Now, Pay Later (BNPL) în 4 rate fără dobândă sau în 6-12 rate cu dobândă.”, transmite un comunicat al instituției de credit. Potrivit acestora, soluțiile BNPL sunt ușor de accesat și permit consumatorilor să eșaloneze costul total al oricărei achiziții, în rate fără dobânzi sau comisioane, sprijinind astfel incluziunea financiară și socială. În acest fel, clienții pot face mai multe achiziții sau pot cumpăra produse cu valoare mai mare, în timp ce comercianții au acces la un nou instrument care poate satisface nevoile clienților.